Nieuws

'Facebook vindt geld belangrijker dan milieu'

Het nieuwe datacenter dat Facebook begin dit jaar heeft besteld, zal aangedreven worden door elektriciteit uit steenkool. Goedkoop, maar erg vervuilend. Toch zijn er cloudaanbieders die wel milieubewust denken volgens Greenpeace.

Yahoo is een van die bedrijven die het goede voorbeeld geven. Voor de bouw van een nieuw datacenter heeft het gekozen voor Buffalo in de staat New York. Dat ligt vlak tegen de Canadese grens. Het is er meestal lekker fris en er is weinig koeling nodig voor het datacenter. Bovendien is er vlakbij een waterkrachtcentrale die groene stroom levert.

Cloud gaat nog aan belang winnen
In een rapport onderstreept Greenpeace dat het belang van cloudcomputing alleen maar zal toenemen. En daar gaat het energieverbruik van de cloud met meestijgen. Op dit ogenblik jagen datacenters en telecombedrijven er 623 miljard kilowattuur door per jaar. Voor 2020 wordt dat 1.963,74 miljard, volgens voorspellingen.

Een van de maatregelen om de CO2-uitstoot in te perken is het inzetten van energie-efficiënte datacenters. Dat gebeurt vrij veel. Maar Greenpeace is ook niet naïef en beseft dat die inspanning niet voor de natuur geleverd wordt. Het is een kostenbesparende maatregel die toevallig het milieu ten goede komt.

“Facebooks keuze om een zeer energie-efficiënt datacenter te bouwen in Oregon, aangedreven door vooral energie uit steenkool, onderstreept duidelijk de prioriteit voor veel cloudbedrijven. De energie-efficiëntie van servers verhogen en de CO2-voetafdruk van de infrastructuur verminderen is toe te juichen, maar efficiëntie is niet groen als je gewoon probeert het maximum te halen uit de vuilste energiebron die er is”, aldus het rapport van Greenpeace.

businesscloudco2greenpeacegroenitprofessionalnieuwsyahoo

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN