Nieuws

Laserprinters op de testbank

De collega’s van PC Magazine verzamelden in hun lab zes monochrome persoonlijke laserprinters en onderwierpen ze aan een test. Hoe presteren kleine goedkope printers?

Brother HL-2035
De HL-2035 is Brothers goedkoopste laserprinter, maar desondanks blijkt het toch een vrij robuust toestel te zijn. De papierlade, met een capaciteit van 250 pagina’s, is volledig ingebouwd, en de afgedrukte pagina’s rollen boven uit het toestel in plaats van in een uitvoerlade.

De afdrukkwaliteit van tekst is meer dan bevredigend. Grafiek lijkt de HL-2035 echter iets te licht af te drukken. In onze fotoafdrukken blijkt de overgang tussen kleurgradaties dan weer vaak te bruusk te verlopen, waardoor er opvallende, egaal gekleurde vlakken ontstaan.

Het grootste minpunt van dit toestel is de levensduur van de drum, die berekend is op maar 12.000 pagina’s. Bovendien blijkt de vervanging van dit cruciale onderdeel bijna even duur te zijn als een volledig nieuw toestel.

Prijs: 99 euro
Score: 3/5

Epson AcuLaser M1200
Deze persoonlijke laserprinter van Epson beschikt naast USB over een parallelle poort en is goed voor een maandelijkse werklast van ongeveer 15.000 pagina’s.

De printkwaliteit in tekst is onberispelijk, en ook grafiek wordt redelijk accuraat op papier overgebracht. Foto’s en afbeeldingen worden echter gekenmerkt door duidelijke banding, horizontale lijnen die duidelijk zichtbaar zijn in de afdruk. Wat snelheid betreft, nestelt de M1200 zich in het midden van het peloton. Op basis van het testdocument van tien pagina’s noteren we een afdruksnelheid van 14,6 pagina’s per minuut.

Prijs: 117 euro
Score: 3/5

HP LaserJet P1005
Deze LaserJet P1005 is niet de goedkoopste inzending in deze test, maar door de plastic behuizing en het gammele mechanisme dat voor de papierinvoer gebruikt wordt, ziet het toestel er wel zo uit. In deze LaserJet vormen de drum en de tonercartridge één geheel. Telkens als je een nieuwe toner insteekt, wordt ook de drum vervangen. Toch liggen de afdrukkosten per pagina hierdoor niet beduidend hoger dan bij andere toestellen.

HP kenmerkt zich vooral door de korte tijd die nodig is om een pagina in de uitvoerbak te laten rollen. Zelfs bij het ontwaken vanuit slaapstand duurt dit maar een tiental seconden. Bij langere documenten toont de P1005 zich dan weer het traagste toestel uit deze test. Ook deze printer drukt grafiek onberispelijk af. De afdrukkwaliteit van foto’s en afbeeldingen is daarentegen eerder matig.

Prijs: 115 euro
Score: 2,5/5

Kyocera FS-1100
De FS-1100 van Kyocera is duidelijk bedoeld voor kmo-omgevingen of mensen die veel afdrukken. Het toestel is duur in aanschaf, maar aangezien toner het enige verbruiksgoed is, is de prijs per afdruk net geen 2 cent. Wat kwaliteit betreft, vinden we de afdrukken die uit deze FS-1100 rollen de minst goede uit deze test, al worden alle afdruktaken wel in recordtijd afgehandeld.

Kyocera liet ons net op de valreep nog weten dat de FS-1100 inmiddels vervangen is door de FS-1120D. Nagenoeg hetzelfde toestel, maar met een standaard duplexeenheid voor dubbelzijdig afdrukken.

Prijs: 272,13 euro
Score: 3/5

OKI B410d
Ook met de B410d blijft OKI trouw aan de led-technologie, waarbij het beeld op de trommel niet gevormd wordt door een laserstraal maar door een batterij leds. De OKI B410d is vrij duur in aankoop, maar daar staat tegenover dat de kostprijs per pagina laag ligt. Voor wie redelijk veel afdrukt, zou deze OKI dus best een interessantie optie kunnen zijn. Let wel, met een basis van bijna 37 bij 40 cm is dit geen toestel dat je makkelijk op een hoekje van je bureau zet.

De B410d is als enige uitgerust met een duplexeenheid voor dubbelzijdig afdrukken. Het toestel komt traag op gang, maar voor grotere afdrukopdrachten moet het enkel de Kyocera FS-1100 – die buiten categorie valt – laten voorgaan. De afdrukkwaliteit is bij de betere uit deze test.

Prijs: 175 euro
Score: 3,5/5

Samsung ML-1915
Het credo dat goedkope printers per definitie goedkoop zijn in gebruik, gaat niet op voor deze Samsung ML-1915. Ondanks de prijs van 99 euro weet deze laserprinter zeer goedkope afdrukken te maken, en boet daarbij allerminst in op afdrukkwaliteit. Op grafiek en afbeeldingen beoordelen we deze Samsung als een van de betere in deze test.

Wat ons echter vooral aanspreekt, is een knop op het toestel, die wat je op je scherm ziet onmiddellijk vertaalt naar een pagina die door de printer wordt afgedrukt, ongeacht de resolutie van je beeldscherm. Met de AnyWeb Print-software, die je wel eerst moet downloaden, kun je gedeeltes van webpagina’s naar een blanco document slepen, zodat je alleen de informatie die je echt nodig hebt, afdrukt.

Prijs: 99 euro
Score: 4/5

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business