Nieuws

In memoriam BCD

Het is als met een heel erg ziek familielid. Je weet al een tijd dat de gezondheid niet meer je dat is, maar toch blijf je ontkennen dat het ooit zal gebeuren. Wanneer dan uiteindelijk het overlijden gemeld wordt, schrik je toch. Zo ook verraste ons het schielijk overlijden van de BCD.

Sinds we twee jaar geleden startten met IT Reseller, heb ik veel contact gehad met de vereniging Belgian Computer Dealers, vooral dan met zijn gedelegeerd bestuurder Dirk De Jonghe. Een gedreven man, vol verhalen, met het hart op de tong en altijd de resellers verdedigend. Altijd vol plannen om nieuwe dingen te doen die het zakendoen voor de reseller moeten verbeteren, die de reseller meer marge moesten bezorgen. Plannen die niet altijd het levenslicht zagen, want ook dat was een constante in mijn contacten met BCD: de vereniging kampte met een chronisch gebrek aan middelen.
 
Op acht jaar tijd heeft BCD toch aardig wat betekend voor de reseller gemeenschap. Misschien waren een aantal van deze activiteiten te onzichtbaar. “Onze grootste verwezenlijkingen zijn soms dingen die niet gebeurd zijn,” vertelde Dirk De Jonghe in ons maartnummer, in wat nu dus het laatste interview met BCD in IT Reseller geweest blijkt te zijn. BCD slaagde er in een aantal onzinnige maatregelen tegen te houden, of minder nuttige acties om te buigen zodat ze wel iets opleverden voor de reseller gemeenschap. Een recent voorbeeld was alles wat te maken had met de Start2surf-actie. Het was mee door de inspanningen van de BCD dat er toch ook ‘build-to-order’-machines opgenomen konden worden in de actie, machines dus waar wel een marge op te maken was. Andere keren haalde BCD ondanks alle inspanningen, zijn slag niet thuis.
 
Soms kwam de BCD over als een vereniging die vooral overal tegen was, en die de vooruitgang ontkendeom alles maar te houden zoals het was. Maar tegelijk zorgde de BCD voor vernieuwing, bijvoorbeeld door te pleiten voor samenwerking tussen specialisten, een overtuiging die zich liet vertalen in de alliantie die afgesloten werd met Nelectra, de federatie voor de elektro-sector. Dat was convergentie aan het werk. Ook het opzetten van de BCD Academia, om het kennisniveau van het reselerlkanaal te verhogen, was een lovenswaardig initiatief. Helaas blonken de resellers ook daar uit in afwezigheid.
 
De vraag stelt zich: wie moet nu de reseller vertegenwoordigen? Zal Unizo die rol op zich nemen? Of Nelectra? Of staat er straks een nieuwe generatie aan IT-resellers op die zich geroepen voelen om onbaatzuchtig en vrijwillig op de bres te gaan staan voor de collega’s?
 
IT Reseller heeft de BCD altijd gesteund, en was vast van plan dat ook nog de volgende jaren te blijven doen. We kunnen alleen betreuren dat een dergelijk goed initiatief ten grave gedragen moet worden wegens gebrek aan belangstelling van de zelfstandigen die BCD vertegenwoordigde.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business