Lokalisatiedienst Google open voor ontwikkelaars

Google stelt met de lancering van een nieuwe API zijn lokalisatiedienst Latitude open voor externe ontwikkelaars.

Met Google Latitude voor de pc of mobiele apparaten kunnen gebuikers hun whereabouts delen. Via de privacyinstellingen geef je aan welke vrienden je exacte locatie mogen zien, welke alleen de stad waar je bent en wie helemaal geen toegang tot deze informatie krijgt.

Smartphone
De nieuwe programmeerinterface (API) die Google op zijn I/O-conferentie aankondigt, stelt externe ontwikkelaars in staat om applicaties voor de pc of smartphones te ontwikkelen die inspelen op de fysieke locatie van de gebruiker.

Zo zou het mogelijk moeten zijn om een smartphone-applicatie te ontwikkelen die automatisch de verwarming in- en uitschakelt zodra je thuiskomt of je woning verlaat. Of wat denk je van lokale verkeersinformatie, of reclameboodschappen ontvangen op je smartphone terwijl je langs een winkel loopt?

Privacy
Met de huidige privacyperikelen in het achterhoofd is het voor Google belangrijk dat de Latitude-API voldoende controle biedt. Externe ontwikkelaars kunnen daarom niet onbeperkt aan de plaatsinformatie van een gebruiker, in tegenstelling tot de zoekgigant zelf.

Zo moet het programma actief zijn en kan het niet in de achtergrond draaien. Ook moeten gebruikers de mogelijkheid krijgen om net zoals in Latitude te bepalen welke applicatie welk niveau van informatie te zien krijgt.

Concurrentie
Hopelijk komt met dit initiatief de ontwikkeling van zogenaamde location-aware-applicaties in een stroomversnelling terecht. Ontwikkelaars moesten tot nu toe betalen voor gelijkaardige diensten als SimpleGeo of om programma’s die gebruikmaken van Apples Core Location aan te bieden op de iPhone.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business