AMD toont Fusion APU’s

AMD heeft voor het eerst zijn Fusion Accelerated Processing Unit (APU) getoond. Die combineert de CPU en GPU.

De voorstelling vond plaats op Computex in Taipei. AMD zet met zijn Fusion APU een x86-processor, een verwerkingsunit voor DirectX 11, een videoprocessor en nog andere coprocessors op één stukje sillicium. De 32 nanometer-chip bevat meer dan een miljard transistoren.

AMD gaat hem in twee versies uitbrengen: Llano wordt het model voor doorsnee laptops en desktops, Ontario richt zich op kleinere laptops, minilaptops en andere toestellen. Llano zal tot vier kernen hebben, over Ontario is minder bekend. De processoren komen in de eerste helft van 2011 op de markt.

Gamen op minilaptop
AMD demonstreerde op Computex ook een energiezuinige Fusion API, waarvan onze collega’s van ZDNet.com vermoeden dat het om een dualcore Ontario gaat. Daarbij werd getoond hoe Aliens Vs. Predator, een veeleisend spel voor DirectX 11, op een minilaptop draait.

Verder laat AMD weten dat het open standaarden voor GPU-computing (zowel DirectCompute als OpenCL) en 3D-graphics (DirectX, OpenGL en WebGL) ondersteunt. Ook zou het bedrijf samenwerken met softwarebedrijven als Adobe, Arcsoft, Corel, Cyberlink en Microsoft om de software te optimaliseren voor de gloednieuwe APU.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business