Nieuws

‘Apple knijpt Foxconn leeg’

Activisten beweren dat Foxconn geen winst maakt op de iPhone die het fabriceert. De lage verkoopprijs aan Apple zou zo de bedenkelijke loonsituatie in de Chinese fabriek in de hand werken.

De activisten zijn verzameld in Sacom, een Hongkongse studentenvereniging tegen bedrijven die zich misdragen. Sacom zegt in een brief dat Apple in 2009 zijn iPhonebestelling bij Foxconn heeft geplaatst nadat de fabriek ermee akkoord ging om de onderdelen zonder winst te verkopen. De vereniging heeft die informatie van niet nader genoemde bronnen in de sector.

Dodenherdenking
Op dinsdag 8 juni, toen Apple de nieuwe iPhone lanceerde, hebben de leden van Sacom geprotesteerd bij de Apple-winkels en bij de aandeelhoudersvereniging van Hon Hai Precision Industry, zoals Foxconn ook heet. De betogers eisen in een open brief een herdenkingsdag voor de werknemers die bij Foxconn zijn gestorven.

Excessief overwerk leidt tot zelfmoorden
Volgens Sacom is er geen twijfel over dat de lage lonen een direct verband vormen met de zelfmoorden. Zo gaan werknemers vrijwillig tot honderd overuren per maand werken. Tegelijk wordt hun leven vernauwd tot werken zonder veel vrije tijd. “Dit is volgens ons de oorzaak achter de recente zelfmoorden”, zegt de organisatie in een brief.

Om de situatie te verbeteren eist Sacom dat Apple meer betaalt voor de iPhoneleveringen van Foxconn, waarbij het zijn aankooppraktijken opnieuw bekijkt.

“De iPhone, iPad en andere Apple-gadgets kosten honderden dollars. Gelooft Apple dat consumenten een ‘aanvaardbaar’ niveau van zelfmoorden accepteren tegenover een beetje meer geld om arbeiders een degelijk leven te bieden?”

Besparing van 100.000 werknemers
De organisatie toont ook aan hoeveel werknemers Foxconn uitspaart met de overuren. Als de 420.000 werknemers in de fabriek in Shenzen (China) van zestig uren week naar het toegestane Chinese maximum zouden gaan, dan moet het bedrijf honderdduizend extra krachten aannemen.

Onze collega’s van ZDNet Australië hebben Apple om een reactie gevraagd, maar het bedrijf heeft deze nog niet gegeven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business