Nieuws

Datacenter 3.0: minder toestellen, minder energie

Cisco zorgt ervoor dat de evolutie van het datacenter in een stroomversnelling raakt, door sterk de nadruk te leggen op een unified of eengemaakte omgeving. De eerste stap naar het visionaire model voor zo’n nieuw datacenter is unified fabric, dat helemaal gebaseerd is op de standaard FCoE (fibre channel over ethernet).

FCoE laat convergentie toe tussen LAN- en SAN-netwerkverkeer, door storageprotocols te mappen op layer 2 Ethernet. Die combinatie werd door Cisco unified fabric gedoopt, omdat ze komaf maakt met overbodige adapters, kabels en apparaten.

FCoE is een cruciaal onderdeel van Cisco Systems visie op het datacenter 3.0, maar de standaard is wel zo flexibel dat zowel FCoE- als IP-based storage zoals iSCSI, NAS, of een combinatie van beiden, bruikbaar zijn binnen de nieuwe infrastructuur. Door twee voordien aparte netwerken samen te voegen, kan een bedrijf de hoeveelheid noodzakelijke kabels en toestellen met bijna de helft verminderen. Dat zorgt op zijn beurt voor een efficiëntere koeling en een daling van het energieverbruik.

Met de ratificatie van FCoE als een industriestandaard, heeft Cisco een uitgebreid partner-ecosysteem uitgebouwd om klanten te helpen met praktische en snel inzetbare datacenteroplossingen. In de lijst van partners vind je op dit moment onder meer grote namen als EMC, NetApp, QLogic, Intel en Emulex terug.

Natuurlijk kan je niet over unified fabric spreken zonder Cisco’s datacenter-vlaggenschip te vermelden, de Nexus-serie datacenterswitches. Naast deze state-of-the-art machines heb je ook de bekende serie MDS SAN-switches en de host-adapters van Emulex en QLogic.

UCS
Een relatief recente toevoeging aan het team is het Cisco Unified Computing System of kortweg UCS. UCS is Cisco’s server-serie. Hoewel, het is meer dan zomaar een zoveelste server. Het toestel is gebouwd met de bedoeling netwerkmogelijkheden, rekenkracht en virtualisatie samen te voegen. Niet toevallig dus dat ook bij het ontwikkelen van het platform voor deze toestellen unified fabric een centrale rol speelde.

Dit alles zorgt ervoor dat de ecologische voetafdruk van het datacenter 3.0 flink zal verkleinen. Groene IT is dus niet louter een marketingterm.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business