Nieuws

Partities weer samenvoegen

Ik heb een harde schijf van 200 GB die in vier partities is ingedeeld. Op die manier kan ik namelijk zowel XP als Vista draaien. Ik zou nu graag Windows 7 installeren, maar dan met gebruik van de volle 200 GB. Aan welke behandeling moet ik mijn schijf daartoe onderwerpen? Volstaat het de vier partities te herformatteren om die te doen verdwijnen?
Remi Dero

Laten we je laatste vraag eerst beantwoorden: neen, het (her)formatteren van een partitie volstaat niet om die partities te doen verdwijnen. Je laat er wel alle gegevens mee verdwijnen, inclusief besturingssysteem en geïnstalleerde toepassingen.

Mocht je dus nog gegevens nodig hebben, zorg er dan absoluut voor dat je die eerst veiligstelt. Hoewel er ook tools en technieken zijn waarmee je zelf op een geherformatteerde partitie nog flink wat data kan redden.

Hoe pak je het dan wel aan? Dat is eigenlijk makkelijker dan je denkt. Je start je systeem op met de installatie-dvd van Windows 7. Wanneer je in het setupmenu belandt, kies je voor een aangepaste installatie en dus niet voor een upgrade. In het volgende venster selecteer je de geavanceerde schijfopties, waarna je de vier partities – die je kennelijk niet meer nodig hebt – een voor een aanklikt en met de geëigende knop verwijdert.

Tripleboot
Windows 7 is nu alleenheerser over je complete schijf en de installatie kan van start gaan. We willen er wel uitdrukkelijk op wijzen dat je met deze ingreep alle huidige data onherroepelijk van de schijf verwijdert! Weet ook dat een tripleboot – een systeem waarbij je bij het opstarten uit drie besturingssystemen kunt kiezen – perfect mogelijk is.

Je kunt dan bijvoorbeeld je huidige XP- en Vista-partitie behouden, de overige twee (datapartities?) verwijderen en in de vrijgekomen ruimte Windows 7 installeren. In principe verloopt zo’n installatie feilloos en detecteert de bootloader bij het opstarten dat er een nieuwe Windowsversie is bijgekomen.

Ook is het mogelijk je huidige (systeem)partities te verkleinen, zodat er meer ruimte vrijkomt voor Windows 7. Daarvoor kan je een beroep doen op de gratis tool GParted. Je moet het gedownloade ISO-bestand dan wel eerst naar een (opstartbare) cd branden en daarmee je pc even opstarten.

Toch nog dit: zelfs als je van plan bent XP en Vista van de schijf te gooien en voluit voor Windows 7 te gaan, is het nog geen slecht idee een aparte partitie te reserveren voor je data. Een verdeling van bijvoorbeeld 50 GB voor Windows 7 en 150 voor je data lijkt ons wel geschikt.

7businessitprofessionalpartitiepartitionerentrendsentipsWindows

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals