Nieuws

LibreOffice 3.3 bèta 1

Een stichting heeft de broncode van OpenOffice.org genomen en er LibreOffice mee gemaakt: een versie die onttrokken wordt aan de controle van Oracle.

Laat ons eerst eens de software zelf bekijken. Dit is overduidelijk een kloon van OpenOffice.org. Alleen is de naam OpenOffice.org overal weggehaald en ook het Oracle-logo is verdwenen.

[download_file]

Andere ideologie
Waarom dan een nieuwe versie, als die zo weinig verschilt van de oorspronkelijke? Ideologie is het antwoord. De vrijwilligers die OpenOffice.org ontwikkeld hebben, willen graag dat de software onafhankelijk blijft. Dat wil ook zeggen dat er geen bedrijf mag zijn dat de voogdij van zo’n softwareproject opneemt.

De ontwikkelaars van OpenOffice.org hebben zich verenigd in The Document Foundation. Die stichting gaat LibreOffice beheren.

Het initiatief wordt gesteund door verschillende bedrijven, waaronder Google, Novell en Red Hat. Ook Canonical heeft zijn steun al toegezegd door te beloven de kantoorsuite op te nemen in toekomstige versies van Ubuntu. Ook Debian, Fedora en Suse zullen LibreOffice aan boord hebben in de plaats van de versie van Oracle.

Opvallend is ook dat de stichting de steun heeft gevraagd van Oracle. Het bedrijf houdt zijn antwoord nog in beraad.

Engelstalige bèta
Op de website van LibreOffice zijn voorlopig alleen bèta’s te vinden. Er zijn versies voor Windows, Linux en Mac OS X.

Alle pakketten zijn in het Engels. Aan de vertalingen wordt op dit ogenblik nog gewerkt. Ook de logo’s en de pictogrammen zijn een werk in uitvoering.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business