Nieuws

Microsoft niet open anno 2010?

Er is een tijd geweest dat Microsoft vooral uitblonk in compatibiliteit en interoperabiliteit met zijn eigen producten. Met het stijgend belang van Internetgebruik voor applicaties en de opkomst van cloudcomputing lijkt die periode definitief achter ons.

Met PHP heeft Microsoft al langer een affaire. Sinds 2006 worden er jaarlijks een aantal stappen gezet om PHP en PHP-gebaseerde applicaties in Microsoft-omgevingen minstens even goed te laten draaien dan op andere platformen. Uiteindelijk gaat het om applicatieomgevingen die draaien op een infrastructuur en zijn er niet zoveel redenen waarom PHP niet zou werken.

Voor mij zijn de belangrijkste signalen van openheid de introductie van de Web Platform Installer en de Web Application Gallery geweest. Hiermee bezorgt Microsoft zelf de tools om een complexe webomgeving op te zetten en daar rechtstreeks applicaties zoals Umbraco, Joomla, Wordpress en Drupal op te installeren.

Met de introductie van Windows Azure, de Platform as a Service (PaaS) cloudomgeving van Microsoft, gaat die openheid naar andere en vooral open source-applicatieomgevingen nog een stap verder. Ook hier werden de tools voorzien om op een eenvoudige manier PHP en Java-omgevingen naar de cloud te brengen of voor de cloud te ontwikkelen met bijvoorbeeld de PHP plug-in voor Eclips en de Azure SDK voor PHP. Voor Java-ontwikkelaars van hetzelfde laken een broek met een SDK en Eclips plug-ins.

De meeste van de projecten die niet rond Microsoftproducten werken zijn open source en de community kan zelf bijdragen, voorstellen doen, of nieuwe opstarten via CodePlex.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business