Nieuws

Betaalde ontwikkelaars zijn sterkhouders Linuxkernel

De stichting achter de Linuxkernel heeft informatie vrijgegeven over wie het meest code bijdraagt. Vrijwilligers dragen veel minder bij dan commerciële bedrijven.

Meer dan 6.100 ontwikkelaars hebben sinds 2005 meegewerkt aan de ontwikkeling van de Linuxkernel. Ze komen uit meer dan 600 verschillende bedrijven.

Het grootste aantal bijdragen komt van ontwikkelaars die niet bij een bedrijf werken, zo’n 18,9 procent van het totaal aantal wijzigingen. Grootste bedrijf dat bijdraagt is Red Hat met 12,4 procent van de bijdragen, gevolgd door Novell (7 procent) en IBM (6,9 procent). Van nog zo’n 6,4 procent andere wijzigingen is niet bekend waar de ontwikkelaars ervan werken.

In de lijst van meewerkende bedrijven komt er een hele reeks waarvoor openbronsoftware niet de kerntaak is. IBM, Intel en Oracle zijn de grootste ervan. Hun aanwezigheid in de top tien wijst erop dat ook niet-openbronbedrijven miljoenen dollars in de ontwikkeling van Linux stoppen.

Maximaal 25 procent vrijwillig
Maar wat dragen vrijwilligers nu toe aan Linux? Wel, dat is niet duidelijk. Als we de categorieën onbekende bijdragen en die van de zelfstandigen samentellen, komen we aan 25,3 procent.

Dat wil dus zeggen dat meer dan zeventig procent van al het werk aan de Linuxkernel gebeurt met geld van bedrijven. Het mag niet verwonderen dat de grote Linuxdistributies een grote inspanning doen. Dat ook bedrijven waarvoor Linux niet de kern van hun zakenmodel vormt meedoen, is wel opmerkelijk.

Betaalde ontwikkelaars zijn sterkhouders Linuxkernel

Bron tabel: The Linux Foundation

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business