Nieuws

Sandberg Hard Disk Cloner

Wat is de snelste manier om een kopie te maken van een harde schijf? De ware doe-het-zelver neemt natuurlijk zijn toevlucht tot allerlei slimme tooltjes op duistere boot-cd’s. Sandberg maakt het je met de Hard Disk Cloner daarentegen wel héél gemakkelijk. Er komt zelfs geen pc aan te pas.

Toegegeven, zo vaak komt het niet voor dat je een harde schijf moet klonen. Wie echter zijn pc wil uitrusten met een grotere harde schijf en daarbij zo snel mogelijk weer aan de slag wil, kan niet om het klonen heen. Met behulp van imagingsoftware (denk aan het gratis DriveImage XML) is zo’n operatie vlot uit te voeren.

Als de te vervangen schijf echter ook de opstartschijf is, zul je de kloonoperatie moeten uitvoeren vanuit een externe omgeving, zoals DOS of via een Linux-boot-cd.

Automatisatie
Voor wie dat allemaal te hoog gegrepen is, biedt de Hard Disc Cloner een mooi alternatief. Dit dockingstation voor harde schijven bevat twee gleuven waar zowel 2,5- als 3,5-inchschijven in passen. Er zijn twee manieren om de Hard Disc Cloner te gebruiken: met of zonder pc. In het eerste geval sluit je hem aan via esata of USB 2.0.

Met behulp van de meegeleverde software kun je geplaatste harde schijven repliceren. Volgens de handleiding moet de doelschijf groter zijn dan de bronschijf, maar dat klopt niet. Ook schijven met identieke capaciteiten kun je klonen. Gelukkig maar.

Zelf partities beheren
Tegenvaller is wel dat de partitiegroottes op de doelschijf niet proportioneel worden aangepast. Dat werkje zul je achteraf moeten doen met behulp van de schijfbeheertool in Windows. Overigens doet de Hard Disc Cloner er 9,5 minuut over om een harde schijf van 1 TB, met daarop ongeveer dertig gigabyte aan data, te kopiëren.

Wil je schijven kopiëren zonder pc, dan gebruik je de drukknop op de Hard Disc Cloner. Dat werkt echter nogal verwarrend omdat de statuslampjes die de voortgang aangeven op ons toestel gewoon niet werken. We weten dus niet zeker of de kopie volledig uitgevoerd is of niet.

Sandberg Hard Disk Cloner
Prijs: 64,99 euro (november 2010)

PRO: snel schijven kopiëren; eenvoudige software; dubbelt als schijflezer.
CONTRA: vergroot zelf geen partities; via esata slechts één drive zichtbaar; onduidelijke standalonemodus.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business