Nieuws

Acronis True Image Home 2011

Oude bekende Acronis is terug met een update van zijn schijfimagesoftware True Image Home. Deze redder voor je harde schijf mikt vooral op verfijning en verbetert zijn continue back-ups voor je gevoeligste bestanden.

True Image Home 2011 heeft een nieuw jasje gekregen, met een opvallend startscherm dat direct toegang geeft tot volautomatische back-upmogelijkheden. Zo kiest het oude One Click Backup automatisch een locatie met voldoende ruimte om je systeempartitie op te slaan.

Handig,  maar niet gemakkelijk
De nieuwe Backup Assistant is dan weer een handige hulp voor beginners om te bepalen of ze hun e-mails willen opslaan of een doorlopende back-up willen starten. Teruggaan naar dit startscherm is echter niet zo makkelijk. Je moet daarvoor een goed verstopte optie aanspreken in het Help-menu.

Acronis heeft zichzelf in het controlepaneel van Windows 7 genesteld, maar ook hier is de afwerking afwezig. Je kunt bijvoorbeeld niet alle opgeslagen back-ups hier terugvinden, maar moet daarvoor True Image Home starten.

Welke back-upoptie je ook kiest: Acronis bewaart ze allemaal bij elkaar in het hoofdvenster. Goed en wel, maar de informatievoorziening per back-up is bijzonder schaars en door de grote fonts en het verwarrend taalgebruik zou je zomaar de verkeerde back-up kunnen kiezen. Bovendien is het bijwerken en opschonen van dit overzicht weinig intuïtief. We vinden dat Acronis hier nog werk voor de boeg heeft.

Acronis’ hoofdtaak, het bewaren en terugzetten van je systeem, is gestroomlijnd en, net als in vorige versies, uitstekend in orde. De non-stop back-up, Acronis’ versie van de bekende Apple Time Machine, laat je naast belangrijke bestandsmappen nu ook systeempartities kiezen.

Dit bestandsherstel op steroïden werkt soepel, maar blijkt geen externe opslag met het FAT32-bestandssysteem te aanvaarden. Het vraagt ook een flinke hap van je schijfruimte en werkgeheugen. Voor wie koste wat kost bepaalde bestanden wil beveiligen, is het echter een goede keuze. We zijn erg tevreden over de nieuwe tijdslijn, die ook laat zien wanneer er software is geïnstalleerd of er Windows-updates zijn doorgevoerd.

 

Acronis is daarnaast in staat om bestanden of systeempartities naar een netwerklocatie op te slaan, wat van pas komt als je NAS-opslag in huis hebt. We kiezen een wat oudere back-up vanaf onze NAS, maar krijgen een foutmelding wanneer we een back-up vanaf het netwerk willen herstellen. Dit blijkt na even zoeken te liggen aan leestoestemmingen binnen Windows 7, maar we hadden graag meer hulp van de software gehad.

Naast de basistaken van True Image Home biedt Acronis een aantal extra’s aan, zoals een bestandswisser, een herstelbeheerder voor falende Windows-installaties en een conversietool voor het omzetten van Acronis-back-ups naar het reguliere back-upformaat van Windows 7.

Acronis True Image Home is nog altijd een betrouwbaar schijfimageprogramma met veel extra’s, maar we vinden de nieuwe interface niet altijd een verbetering. De nieuwe back-up-assistent is daarentegen een flinke stap vooruit, vooral voor beginnende gebruikers.

Acronis True Image Home 2011
Prijs: 49,95 euro (januari 2011)

PRO: tijdslijn voor back-ups sterk uitgevoerd; USB 3.0-ondersteuning; blijft een betrouwbaar back-upprogramma; sterke assistent voor beginners.
CONTRA: interface soms omslachtig en verwarrend; e-mailback-up beperkt tot Microsoft-mailclients; problemen met herstel vanaf netwerk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business