Nieuws

Apple jaagt kranten op stang

Apple verandert zijn iPadregels voor krantenuitgevers. Die reageren verrast en overwegen hun ambitieuze plannen voor de tablet op te schorten.

De romance tussen Apple en de krantenuitgevers zou wel eens over kunnen zijn. De jongste maanden kreeg bijna elke krant een digitale versie voor de Apple iPad. Maar sommige uitgevers hebben de afgelopen dagen van Apple te horen gekregen dat ze hun abonnementen voortaan op een andere manier moeten verkopen. De veranderingen vallen sterk in het nadeel van de kranten uit.

Alleen via iTunes
Apple geeft de kranten tot 31 maart om hun apps aan de regels te laten voldoen. Vanaf dat moment zouden krantenabonnementen in iPadvorm nog alleen mogen worden verkocht via de iTunes App Store, de eigen online winkel van Apple. Daarbij zou Apple de lijst van alle betalende abonnees in handen krijgen.

Mogelijk zou Apple tegelijk ook dertig procent van de inkomsten uit abonnementenverkoop op iPad naar zich toetrekken, maar dat laatste was donderdagavond nog niet helemaal duidelijk.

NRC werd van deze nieuwe regels op de hoogte gesteld via e-mail. De Nederlandse krant waarschuwde prompt een aantal andere media. "We zijn verrast door de toon en de inhoud van de mail van Apple", zegt algemeen hoofdredacteur Peter Vandermeersch. "We gaan hierover volgende week ons standpunt bepalen, liefst met alle Belgische en Nederlandse uitgevers samen."

Corelio verbolgen
Ook bij Corelio wordt verontwaardigd gereageerd. Uitgever Gert Ysebaert: "Apple verandert hier halverwege de match de regels van het spel. Wij waren volop nieuwe plannen aan het ontwikkelen voor nieuwe versies van onze producten op iPad, maar die plannen bevriezen we nu terwijl we bespreken wat we verder zullen doen."

Ysebaert is vooral bezorgd dat Corelio de controle over zijn eigen klantenbestand zou verliezen aan Apple. Ook Roularta zou op de problemen zijn gebotst, al kon gisterenavond niemand meer worden bereikt die dat kon bevestigen. Bij Mediafin bevestigt men ons dat men het probleem kent, maar wil men nog geen commentaar geven.

Niet alle publicaties zouden worden getroffen door de veranderende regels. Heel wat kranten, zoals De Morgen, worden aangeboden volgens het goedgekeurde model: een iPadabonnement staat los van een krantenabonnement, en wordt in de App Store verkocht. Maar De Standaard geeft de abonnees van de gedrukte krant ook gratis toegang tot de iPadversie, en dat zou niet meer mogen. "Ons model komt op de helling te staan", zegt Gert Ysebaert.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business