Nieuws

HxD 1.7.7.0

Wanneer je een harde schijf benadert, neemt normaliter het bestandssysteem van je besturingssysteem het heft in handen. Maar als je ruwe bestandsgegevens wilt bekijken of even buiten de partitie wilt speuren, komt een tool als HxD van pas.

HxD is in de eerste plaats een hex-editor waarmee je bestanden kunt bekijken zoals ze op schijf liggen opgeslagen. Haal je bijvoorbeeld een jpeg-bestand op, dan krijg je dus geen plaatje te zien maar de complete bestandsinhoud op byteniveau. Best leerzaam, maar soms ook noodzakelijk als je bepaalde wijzigingen wilt aanbrengen die je via de normale weg niet kunt doorvoeren.

Standaard krijg je de data in twee kolommen gepresenteerd: links in hexformaat, rechts in tekstvorm, voor zover de ingestelde karakterset (standaard is dat ANSI) leesbare tekens produceert. Handig is ook de ingebouwde zoek- en vervangfunctie: die kan je namelijk heel wat tijd besparen als je op zoek bent naar specifieke bytesequenties.

[download_file]

HxD biedt je ook de mogelijkheid een bestand op te splitsen, te vernietigen of twee bestanden samen te voegen of met elkaar te vergelijken.

Fysieke sectoren van je schijf bekijken
Maar HxD kan nog meer. Via het menu Extras is het ook mogelijk een complete schijf (inclusief de systeemschijf) op het niveau van fysieke sectoren te benaderen, zodat je ook toegang krijgt tot gebieden buiten de eigenlijke partitie, waaronder dus ook de MBR (master boot record) met de hoofdpartitietabel.

Die krijg je weliswaar niet in geïnterpreteerde vorm te zien maar, net als bij alle andere data, in ruw hexformaat. Veiligheidshalve toont HxD je deze data in leesmodus, maar dat kan je desgewenst aanpassen zodat ook schrijfoperaties mogelijk worden.

Verder kan je met HxD ook specifieke RAM-geheugengebieden benaderen die zijn toegewezen aan zelf te selecteren processen en applicaties.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business