Nieuws

BSA: Open standaarden verhogen kosten

De belangenvereniging van softwaremakers BSA zegt dat open standaarden de kosten van e-government doen oplopen. Ook bij ons moet de overheid open standaarden gebruiken.

De Business Software Alliance haalt niet zomaar uit naar open standaarden. Aanleiding is de beslissing van het Verenigd Koninkrijk om open standaarden te verkiezen in zijn aanbestedingsprocedures. Als een overheidsdienst nieuwe informatica koopt, moet deze open technologiestandaarden vragen als die beschikbaar zijn.

En met open bedoelen de Britten “standaarden die publiek beschikbaar zijn tegen een kleine of helemaal geen vergoeding. Het intellectuele eigendom ervan moet onherroepelijk beschikbaar zijn op een royaltyvrije basis."

Benadeeld
De BSA haalt uit naar de Britse beslissing omdat ze bedrijven met eigen, gesloten standaarden benadeelt. Daarbij moet opgemerkt worden dat twee van de belangrijkste leden van het BSA-clubje Microsoft en Adobe zijn, allebei uitvinders van een groot aantal gesloten standaarden.

De BSA is verontrust over de definitie van openheid die in het Verenigd Koninkrijk gehanteerd wordt. En dan heeft de belangenbehartiger het vooral over de intellectuele eigendommen die opgegeven worden.

Door de keuze zodanig te beperken, zal de overheid innovatie tegenhouden en de kosten van e-governement verhogen.

Ook in België is er trouwens een regelgeving die bepaalt dat overheden voor open standaarden moeten kiezen.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business