Nieuws

Frankrijk beboet Google om Street View-affaire

Google moet aan Frankrijk honderdduizend euro boete betalen omdat het wifiverkeer van burgers heeft verzameld met zijn Street View-wagenpark.

De Franse privacywaakhond CNIL (Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés) oordeelt dat Google de privacy van burgers heeft geschonden toen het met zijn wagenvloot ongevraagd fragmenten van onbeveiligd draadloos netwerkverkeer verzamelde.

Toen bekend werd dat de Street View-wagens netwerkverkeer van onbeveiligde draadloze netwerken oppikten, ontstond er wereldwijd een storm van protest. De CNIL vroeg de zoekgigant in mei van vorig jaar om uitleg en medewerking aan het onderzoek.

Wachtwoorden en e-mails verzameld
Uit onderzoek van de vergaarde gegevens kon CNIL afleiden dat Google in zijn verzamelwoede ook e-mails en wachtwoorden registreerde die burgers over een onbeveiligd draadloos netwerk verzonden op het moment dat de Google-auto’s hun huis passeerden.

Google beloofde de registratie van draadloos netwerkverkeer te stoppen en de gegevens aan de CNIL te overhandigen, maar deed in de praktijk te weinig met die belofte, oordeelt het CNIL. Zo gaf de zoekgigant bijvoorbeeld de software waarmee het de data vergaarde niet vrij.

De CNIL legt de zoekgigant daarom een al met al milde boete op van honderdduizend euro. Google heeft twee maanden om tegen de boete in beroep te gaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business