Nieuws

Google geeft broncode Honeycomb nog niet vrij

Google gaat de broncode voor Android 3.0 nog even voor zich houden. De software zou nog niet klaar zijn om gebruikt te worden door smartphonefabrikanten.

Het lijkt erop dat Google de gebruikerservaring van Android Honeycomb wil controleren. Doorgaans wordt de broncode van een nieuwe Androidversie vrijgegeven zodra het eerste toestel met deze versie op de markt komt. Dat gebeurde vorige maande met de Xoom van Motorola.

Geplande Honeycombtablets komen wel
Hardwarefabrikanten kunnen het mobiele besturingssysteem dan optimaliseren voor hun producten. In de komende maanden brengen grote fabrikanten als Samsung, Dell, HTC en Acer een eigen Honeycombtablet op de markt. Andere fabrikanten zullen nog even moeten wachten. Dat vertelde Googletopman Andy Rubin aan Businessweek.

“Google probeert de gebruikerservaring te beschermen door voorlopig alleen grote fabrikanten die het besturingssysteem eer aan doen van de broncode te voorzien”, verduidelijkt Carolina Milanesi, analist bij Gartner aan de Wall Street Journal.

Minderwaardige tablets en smartphones
Op die manier kan de zoekgigant vermijden dat fabrikanten die een graantje willen meepikken van de tablethype goedkope toestellen met minderwaardige hardware en Android 3.0 op de markt brengen. Ook wil het vermijden dat telefoonmakers toestellen met het voor tablets ontworpen besturingssysteem verkopen.

Rubin vertelde aan Businessweek dat het waarschijnlijk nog enkele maanden zal duren voor de broncode wordt vrijgegeven. Hij benadrukt wel dat Android een openbronproject is en ook zal blijven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business