Nieuws

Oracle geeft OpenOffice.org op

Oracle stopt met met een commerciële variant van kantoorsoftware OpenOffice.org. Te veel ontwikkelaars zijn overgestapt naar een afgesplitste versie.

 
In een persmededeling verklaart Oracle zijn intentie om een “puur gemeenschapsgebaseerd openbronproject” te maken van OpenOffice.org, zonder een commerciële variant. Oracle heeft OpenOffice.org nog maar sinds begin 2010 in handen, vanaf het moment dat het Sun Microsystems overnam.

Overlopers

In november van vorig jaar besliste een groep van drieëndertig Oraclewerknemers om het project te verlaten en voor de afgesplitste variant LibreOffice te gaan werken. Met de overname van Sun Microsystems door Oracle vreesden de ontwikkelaars en gebruikers immers voor de groei en het voortbestaan van OpenOffice.org.
 
Veel van de bedrijven die OpenOffice.org genegen zijn, stappen ook over naar de afgesplitste versie. LibreOffice en de organisatie erachter, de The Document Foundation, krijgen de steun van Red Hat, Novell, Google en Canonical. Ook onafhankelijke ontwikkelaars scharen zich achter LibreOffice.

Symbolisch

Omdat zowat de hele openbrongemeenschap achter OpenOffice overgelopen is, blijkt het voor Oracle financieel onhoudbaar om zelf nog verder te gaan ontwikkelen.
 
Oracles beslissing om nu OpenOffice.org terug te geven is eerder een symbool. De openbrongemeenschap heeft immers niet op Oracle gewacht en heeft intussen met LibreOffice het andere softwarepakket zo goed als overbodig gemaakt.
 
Technologieblog Ars Technica ziet er zelfs een waarschuwing in voor bedrijven die openbronsoftware al te veel willen uitbuiten: een fork kan ertoe leiden dat je alleen achterblijft en dat de openbrongemeenschap wel zonder jou verdergaat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business