Nieuws

China sluit twee valse Apple Stores

De Chinese overheid heeft twee valse Apple Stores in het Chinese Kunming laten sluiten. Dit omdat ze geen handelsvergunning hebben.

De lokale Chinese overheid beloofde een onderzoek naar aanleiding van de massale media-aandacht die een blogpost van een Amerikaanse uitwijkeling kreeg. De vrouw ontdekte in de Chinese provinciestad Kunming enkele volledig nagebouwde winkels van Apple, de zogenaamde Apple Stores.

Drie winkels blijven open
Een lokale nieuwssite bericht dat twee van de vijf valse Apple Stores in de stad de deuren moeten sluiten. Dat schrijft Reuters. De winkels moeten niet dicht omdat ze het concept van de Apple Store gekopieerd hebben maar omdat de uitbaters geen geldige handelsvergunning kunnen voorleggen.

Volgens persagentschap AP hoeven de drie overige valse Apple Stores niet gesloten te worden omdat er geen namaakartikelen zijn aangetroffen. Bij het onderzoek werden zo’n 300 winkels in Kunming doorgelicht.

De nepwinkel waar de Amerikaanse blogster foto’s maakte is dus nog steeds open. De uitbater zou ook bij Apple een vergunning hebben aangevraagd. Kunming telt dertien zogenaamde authorized Apple resellers. Echte Apple Stores vind je in China alleen in Shanghai en Peking.

Echte Apple-producten
“Verschillende buitenlandse media hebben de blogpost verkeerd geïnterpreteerd”, zei een woordvoerder van het handelsbureau van Kunming tegen Reuters. Volgens hem verkopen de winkels geen namaakproducten maar echte Macbooks en iPads. Die kopen ze volgens een andere medewerker aan bij officiële Apple-verkooppunten in China.

De overheid onderzoekt nu of Apple een aanvraag heeft ingediend, en goedgekeurd gekregen, om het concept van de Apple Stores te beschermen onder de Chinese wetgeving. Apple wil niet reageren op de zaak.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business