Nieuws

MS-DOS bestaat 30 jaar

Microsoft kocht dertig jaar geleden QDOS, dat het kort daarna uitwerkte tot MS-DOS. Een hoeksteen van het pc-tijdperk.

Eind juli 1981 kocht Microsoft QDOS van het bedrijf SCP.

QDOS staat voor Quick and Dirty Operating System. Het systeem werd hernoemd naar MS-DOS, Microsoft Disk Operating System, en vond zo zijn weg naar miljoenen computers wereldwijd.

Toch was het besturingssysteem eigenlijk een noodoplossing. SCP had een processor klaar, maar het was nog enige tijd wachten op de software. Daarom besloot Tim Paterson van SCP een besturingssysteem te maken om in de tussentijd te gebruiken. Paterson zou later zelf bij Microsoft aan de slag gaan. Hij zou daar onder meer aan Visual Basic werken.

MS-DOS bestaat 30 jaar.

In 1981 kocht Microsoft dat besturingssysteem voor 75.000 dollar, om het verder te ontwikkelen. Al vertelde Bill Gates destijds niet aan SCP dat de software ook werd doorverkocht aan IBM. Met diens eigen besturingssyteem leek het niet te vlotten. Daarom besloot IBM om aan Microsoft een systeem te vragen.

MS-DOS werd via IBM aangeboden als PC-DOS, maar Microsoft mocht de software ook zelf verkopen aan andere computermakers. Daardoor werd het een grootschalig succes. Later zou het besturingssysteem de basis worden voor de ontwikkeling van Windows, dat intussen ook al 25 jaar meedraait.

Om een idee te geven van hoe DOS er twintig jaar geleden uitzag, hebben we dit (weliswaar zeer beschamend) reclamefilmpje teruggevonden dat mensen moet overtuigen om te upgraden naar versie 5. Het filmpje verscheen in 1991. Het blijft ons tot op de dag van vandaag onduidelijk waarom ze dat destijds met een rappende professor wilden doen.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business