Nieuws

Alles over consultancy

Wat is consulting en wanneer hebt u het nodig? Wat kost een consultant? In dit artikel proberen we antwoord te geven op deze vragen.

1. Wat is consulting?
U huurt een consultant in om advies te geven over een bepaald domein of probleem. Maar consulting gaat vaak nog verder: het bepalen van het probleem of de vraagstelling, bijvoorbeeld, en een grondige analyse van de situatie.

Er wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen IT-consulting en managementconsulting. Managementconsultants geven advies over onder meer organisational changemanagement, coaching, technologische implementaties, strategieontwikkeling en operationele verbeteringen. IT-consultants zoeken uit hoe uw bedrijf zijn IT het best kan gebruiken om zijn doelen te bereiken.

Naast die twee types vindt u consultants in een brede waaier aan domeinen, van human resources en boekhouding tot marketing en omgang met de media.

2. Waarom kiezen voor een consultant?
Consultants zijn vaak gespecialiseerd in een bepaald onderwerp en hebben daar een brede kennis over. Omdat het voor een bedrijf bijna onmogelijk is om op elk domein een expert in huis te hebben, komen consultants en hun expertise dus van pas.

Bovendien komen ze vaak bij verschillende klanten over de vloer, waardoor ze ook meer ervaring hebben met bepaalde projecten dan iemand die er alleen in uw bedrijf mee geconfronteerd wordt.

Voor kleinere bedrijven heeft consulting een meerwaarde omdat u maar zoveel advies aankoopt als u nodig heeft. Voor occasionele problemen met HR of accountancy kan het dus een goedkope oplossing zijn.

3. Hoeveel kost consulting?
De prijzen voor consulting variëren sterk, aangezien geen enkel project identiek is. De ene consultant vraagt gemiddeld 1.000 euro per dag, anderen hanteren totaalbedragen tussen 7.500 en 10.000 euro voor kleine projecten en 50.000 à 200.000 euro voor de eerder complexe opdrachten.

Bovendien kunt u subsidies aanvragen. Alle gewesten hebben wel hun eigen subsidies voor het inhuren van consultancy. Maar door de wijzigende economische toestand en een al even wijzigend politiek klimaat is het aangewezen om u persoonlijk te informeren over de beschikbare subsidies bij uw gewest.

Voorlopig lijkt BEA voor Vlaanderen bijvoorbeeld wel nog consultancydiensten te subsidiëren. Een eerste goede bron voor alle mogelijke subsidies kan uw consultant zelf zijn: eventuele terugbetalingen vormen een interessant commercieel argument, dus ook zij hebben er baat bij om hierover zo goed mogelijk geïnformeerd te zijn.

4. Hoe vindt u een goede consultant?
U start het best met het opstellen van een duidelijke en volledige offerteaanvraag of request for proposal. Vooraleer u daaraan begint, kunt u ook al een informatieaanvraag of request for information indienen. Het is verstandig om ook via het internet informatie over de consultant in te winnen.

Op de eigen website staat meestal heel wat informatie over hun specialisatie. Belangrijker nog zijn vaak de referenties van bedrijven uit uw sector of met een vergelijkbare uitdaging. Door de toegenomen netwerkingmogelijkheden is het belangrijk een uitgebreid netwerk uit te bouwen om via vertrouwde personen te achterhalen wat hun ervaringen met een consultingbedrijf zijn.

Dring ook aan om het cv in te kijken van de persoon of personen die u zullen assisteren. U bent immers niet op zoek naar debutanten. Tot slot kunnen veel consultants certificaten voorleggen om te bewijzen dat ze met een bepaalde technologie of methodologie vertrouwd zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business