Nieuws

Schenkt u ook wat rekentijd?

Heel wat hulporganisaties steunen voor hun werking grotendeels op financiële giften. Het is dankzij deze donaties dat zij in staat zijn om hulp te bieden in rampgebieden met voedsel, drinkwater, medische zorgen, dekens en tenten. Toch rijst regelmatig de vraag of pakweg 40 euro per jaar wel volstaat om structurele problemen op te lossen. Zijn financiële giften slechts een druppel op een hete plaat? De polemiek rond het onderwerp zorgt er in ieder geval voor dat steeds meer mensen de vinger op de knip houden.

Dit hoeft echter niet te betekenen dat de organisaties alle steun onthouden wordt. Wie dat wenst kan een substantiële bijdrage leveren aan een structurele oplossing, zonder daarvoor in zijn of haar geldbeugel te moeten tasten. Het volstaat om uw thuis- of kantoorcomputer in te schakelen.
 

Onbenutte rekenkracht
Het hoeft niet meer gezegd dat onze computers zijn uitgegroeid tot enorm krachtige machines die miljoenen berekeningen per seconde kunnen uitvoeren. Deze rekenkracht wordt echter allesbehalve optimaal benut. Surfen op het internet bijvoorbeeld, neemt nog geen 5% van de rekencapaciteit van een gemiddelde pc in beslag. Bovendien staan heel wat computers dagelijks uren in stand-by.

Zonde, want de rekenkracht die hiermee verloren gaat, kan ook nuttig worden ingezet om mee te werken aan de vele wetenschappelijke uitdagingen die nog voor ons liggen. Uitdagingen die gigantisch veel rekenkracht vergen om voortgang te kunnen boeken.

Waar universiteiten en onderzoeksinstellingen lange tijd een beroep deden op dure mainframes en energieverslindende supercomputers, kan tegenwoordig alle ongebruikte rekenkracht van de meer dan één miljard pc’s wereldwijd gebundeld worden in één grid. Grid-technologie voegt meerdere individuele computers samen tot één groot systeem met een enorme rekenkracht die zelfs die van supercomputers overstijgt.

World Community Grid
Iedereen kan op een eenvoudige manier de ongebruikte rekenkracht van zijn computer ter beschikking stellen van het World Community Grid, om zo een bijdrage te leveren aan grote onderzoeksprojecten die de wereld zullen verbeteren. Het volstaat om een gratis programmaatje te installeren op uw laptop of desktop.

Op dit ogenblik telt het World Community Grid wereldwijd ongeveer 500 000 leden, goed voor 1,7 miljoen computers die samen al een half miljoen jaar rekentijd schonken. Gemiddeld berekent het World Community Grid evenveel als één computer zou berekenen in ongeveer 193 jaar.

 

De resultaten spreken voor zich:

  • Een van de projecten die het World Community Grid aanpakte was het onderzoek naar pokken. In plaats van gebruik te maken van een grote supercomputer die jarenlang zou moeten rekenen, werd dankzij Grid-technologie de studie in minder dan zes maanden uitgevoerd. Intussen werden al 45 potentiële middelen tegen pokken gevonden.
  • Het project Help Defeat Cancer maakt het mogelijk met grotere precisie diagnoses te stellen en tumoren te analyseren. Het onderzoeksproject duurde amper twee jaar, terwijl het project met conventionele methodes 162 jaar in beslag zou hebben genomen.
  • Wetenschappers zijn erin geslaagd 90% van het menselijke genoom in kaart te brengen. Dit zal leiden tot de ontwikkeling van betere medicatie en een reeks behandelingen voor menselijke kwalen. In de toekomst zal het mogelijk zijn om medicijnen op maat van de patiënt te maken die niet alleen rekening houden met eventuele allergieën, maar ook optimaal zullen werken voor die patiënt.
  • Het ‘FightAIDS@Home’-project klaarde een onderzoek dat aanvankelijk vijf jaar in beslag zou nemen in amper zes maanden. Het project is nog niet afgerond, maar de eerste resultaten dienen zich al aan.

Wie zijn steentje wil bijdragen aan het World Community Grid kan zich hier registreren en de software downloaden. De vooruitgang van het Grid is hier te volgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business