Nieuws

HP gebruikt Ubuntu voor zijn publieke cloud

Ubuntu zal het belangrijkste besturingssysteem zijn in HP"s toekomstige clouddienst. Dat zegt Ubuntumaker Canonical.

HP opende onlangs een gesloten bètaprogramma voor een infrastructure-as-a-service-cloud. Die zal zowel rekenkracht als opslagcapaciteit bieden, dankzij het openbroncloudplatform OpenStack.

OpenStack is een onderdeel van Rackspace en is ontworpen om met meerdere besturingssystemen en virtualisatieplatformen om te gaan, zoals VMware, Hyper-V, Windows en Xen. HP gaat voor een volledige open bron, met het op Linux gebaseerde KVM als hypervisor en Ubuntu als het besturingssysteem.

“HP kiest voor Ubuntu als het besturingssysteem dat zijn publieke cloud zal leiden”, schrijft Canonical in een blogpost. “HP en Canonical werken nauw samen tijdens deze bètafase, om zeker te zijn dat we bedrijven de veiligste schaalbare zakelijke cloud aanbieden.”

Meerdere besturingssystemen mogelijk
Hoewel Ubuntu het aanbevolen besturingssysteem is voor OpenStack, hoeft HP het niet te gebruiken. “Dit is een grote aankondiging op verschillende vlakken”, zegt Canonical. “Dat OpenStack wordt gezien als het voorkeursplatform voor het bouwen van de grootste publieke cloud, en dat Ubuntu geschikt is om een platform als OpenStack aan te drijven.”

Ubuntu krijgt dan wel een voorkeursbehandeling, HP kan zijn klanten nog steeds toelaten andere (en meerdere) besturingssystemen te installeren, net zoals HP’s concurrenten dat doen. Rackspace Cloud Servers en Amazon EC2, die allebei Xen-virtualisatie gebruiken, laten je verschillende besturingssystemen draaien, waaronder Windows en allerlei versies van Linux.

HP mikt met zijn cloud op ontwikkelaars, onafhankelijke softwareverkopers en zakelijke klanten, met de mogelijkheid virtuele machines en opslagcapaciteit op aanvraag aan te bieden.

HP heeft zijn maximumaantal gebruikers voor deze bètaronde bereikt, maar je kunt jezelf nog steeds inschrijven om toegang te krijgen wanneer de privécirkel wordt uitgebreid.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business