Nieuws

Nokia toont flexibele telefoon

Multitouch zorgde voor een revolutie bij gebruikersinterfaces. En als onderzoekers van Nokia hun zin krijgen, zal een buigingsgevoelige telefoon een nieuwe revolutie veroorzaken.

Nokia gooit hoge ogen op zijn eigen Nokia World-conferentie: de Finse telefoonbouwer toont er zijn kinetic device met een flexibel scherm. Terwijl je de telefoon met twee handen vast hebt, kan hij door je muziekcollectie of foto’s bladeren door hem te buigen. Door de telefoon naar binnen of buiten te buigen zoom je respectievelijk in en uit op je foto’s.

Niet op de markt
Hoewel het zeker een echt product is met een echt oledscherm, is het zeker geen product dat iemand vandaag kan kopen. Ook nog in de prototypecategorie vind je een flexibel toestel dat lijkt op een slanke afstandsbediening die je met één hand de baas kunt.

Nokia’s Tapani Jokinen begon twee jaar geleden met het ontwikkelen van de technologie, maar wil of kan niet zeggen of de telefoon naar de markt komt of hoe hij werkt.

Maar Chris Bower van Nokia’s Future Lounge heeft een paar ideeën. Hij toont een experimenteel toestel dat een bundel koolstofnanotubes in een flexibel elastomeer bevat.

De elektrische weerstand van de nanotubes verandert wanneer ze uitrekken, en op basis van die verandering kan een computer bijvoorbeeld op een landkaart in- of uitzoomen. Dezelfde aanpak kan worden gebruikt om de flexibele interface te besturen.

Mogelijkheden
Een van de mogelijkheden van die flexibele besturing is dat je je telefoon ‘blind’ kunt bedienen – wanneer je er niet naar kijkt dus. Je kunt de telefoon vastnemen in je jaszak of handtas en een inkomend telefoongesprek naar voicemail laten gaan, of muziek pauzeren.

Een flexibele telefoon zou ook een foto kunnen nemen wanneer hij op een bepaalde manier gebogen wordt; de camerabeweging zou gecompenseerd worden door afbeeldingsstabilisatie. Ook kun je bijvoorbeeld door je e-mails bladeren terwijl je wandelt.

En in tegenstelling tot andere aanraakschermen, kun je dit scherm bedienen terwijl je handschoenen draagt.

De telefoon krijgt veel skeptische reacties, vooral omdat je het toestel met twee handen moet bedienen. Een toestel dat je met één hand kunt bedienen zou meer succes oogsten. Een flexibele telefoon is volgens velen ook handig om in je broekzak te steken. Zolang je er niet op gaat zitten en een vreemde belt, natuurlijk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business