Het was een vreemd gezicht gisteren op een snelweg in het zuiden van het land. Het ging even bergop, heus niet veel, misschien vijf graden, en het kleine maar dappere autootje met de caravan op de trekhaak kreunde onder de buitensporige eisen die aan zijn kunnen gesteld werden. Plots moest ik eraan denken dat het […]


Het was een vreemd gezicht gisteren op een snelweg in het zuiden van het land. Het ging even bergop, heus niet veel, misschien vijf graden, en het kleine maar dappere autootje met de caravan op de trekhaak kreunde onder de buitensporige eisen die aan zijn kunnen gesteld werden. Plots moest ik eraan denken dat het bij auto’s – in weerwil van clichés dat ‘het goed is zolang het rijdt’ – wel degelijk een verschil uitmaakt met welk type je rijdt: 3- of 5-deurs, compact of monovolume, 2 liter motor of de schaarse pk’s uit mijn verhaal… Waarom zouden wij er dan van uitgaan dat bij desktopvirtualisatie één enkele oplossing de behoeften van alle gebruikers kan invullen?

Ruim een jaar geleden, nog voor de overname in mei 2011, werkten wij al samen met Kaviza om élke gebruiker van desktopvirtualisatie te voorzien. We begrepen evenwel dat verschillende gebruikers en bedrijven verschillende behoeften hebben op het vlak van desktopvirtualisatie en de oplossingen hierop voorzien moeten zijn.

Wij hebben duidelijk gemerkt dat zowel KMO’s als grote ondernemingen van de voordelen van desktopvirtualisatie willen genieten, maar heel verschillende prioriteiten hebben. KMO’s stellen relatief lage eisen, vooral omdat ze werken met beperkte budgetten. Zij willen betaalbare totaaloplossingen. Bij grote ondernemingen zijn er meer gebruikers, is er meer IT-personeel, kunnen grotere budgetten aangesproken worden en liggen de eisen dan ook hoger. Hier is flexibiliteit en maatwerk van belang.


Citrix richtte onlangs een afdeling voor KMO-oplossingen op met een duidelijke opdracht: de eenvoudigste, voordeligste en beste oplossing voor desktopvirtualisatie in KMO’s aanbieden. Hiermee onderscheidt die zich van de missie van XenDesktop, dat de meest complete en flexibele oplossing voor desktopvirtualisatie aan grote ondernemingen levert. Beide positioneringen zijn duidelijk complementair. Flexcast in XenDesktop voorziet in verschillende modellen om in grote ondernemingen desktopvirtualisatie in te voeren, zoals VDI en gestreamde, mobiele en gedeelde desktops. VDI-in-a-Box biedt een VDI-desktop met een betaalbare back-end die specifiek voor KMO’s werd ontwikkeld.

KMO’s hebben dan ook nood aan oplossingen die afgestemd zijn op de heel specifieke prioriteiten van deze specifieke doelgroep. Uiteindelijk willen zij optimale keuze en flexibiliteit en de vrije keuze voor de oplossing die exact aansluit bij wat zij nodig hebben. Hoewel wij denken dat de meeste klanten naar de grootte van hun organisatie zullen kijken wanneer zij een keuze maken, is het mogelijk dat eenzelfde klant de eerste stappen maakt met VDI-in-a-Box en vanaf een bepaald ogenblik XenDesktop nodig heeft. Citrix zal dan met deze klant bekijken hoe die stap gezet kan worden.

Zonder adequate ondersteuning redden de klanten en handelaars het tenslotte niet. Daarom heeft Citrix een nieuwe channel partner specialisatie geïntroduceerd die ‘KMO-specialist’ heet en in januari wordt geïntroduceerd. Het laagdrempelige programma zal onze partners een toolkit verschaffen die de dienstverlening aan KMO-klanten zal faciliteren. Tenslotte voorziet het Citrix KMO-initiatief ook ondersteuning voor de duizenden Citrix Ready-producten van onze technologiepartners.