Nieuws

Nieuwe Chrome controleert downloads

De nieuwste bèta van Googles browser Chrome probeert te voorspellen waar je naar surft en controleert de bestanden die je downloadt.

Chrome 17 bèta bevat enkele nieuwigheden waarvan er twee uitspringen. Zo scant Chrome niet alleen websites die je bezoekt, maar ook de bestanden die je met het programma downloadt. In eerste instantie zullen dat .exe- en .msi-bestanden zijn.

Voorlopig is het onduidelijk of ook andere bestandstypes (bijvoorbeeld .zip) of uitvoerbare bestandstypes voor Mac en Linux zullen worden gecontroleerd. Maar de scan voor Windows is alvast een stap vooruit in de bescherming tegen bijvoorbeeld valse antivirussoftware, iets waar ook Macs sinds vorig jaar last van hebben.

De functie is voor alle duidelijkheid geen vervanging voor echte beveiligingssoftware. Andere bestandstypes worden bijvoorbeeld niet gescand en ook internetverkeer buiten Chrome valt uit het zicht van de browser.

Vooraf laden
Een tweede opmerkelijke functie is het voorspellend laden van pagina’s. Zodra je iets intikt in de adresbalk van Chrome (de zogenaamde omnibox die ook dienst doet als zoekbalk), gaat de browser beginnen pagina’s op de achtergrond te laden.

Wanneer de URL in kwestie automatisch wordt aangevuld tot een link waarvan Google voorspelt dat je de pagina zal bezoeken, dan wordt die pagina vooraf geladen. Dat moet ervoor zorgen dat pagina’s veel sneller en soms zelfs ogenblikkelijk worden geladen zegt Google.

Wie wil kan de meest recente bètaversie van Chrome hier vinden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business