Het bekende bedrijf BitTorrent gaat cloudopslagdiensten als Dropbox en Wuala te lijf met Share, een dienst “zonder opslaglimiet, zonder betalingsformules“. BitTorrent ontsluiert een nieuw initiatief: een opslagdienst waarmee het wil concurreren met grote namen als Dropbox, InSync en Google Docs. De nieuwe applicatie heet simpelweg Share en laat gebruikers de cloud gebruiken om persoonlijke bestanden […]


Het bekende bedrijf BitTorrent gaat cloudopslagdiensten als Dropbox en Wuala te lijf met Share, een dienst “zonder opslaglimiet, zonder betalingsformules“.

BitTorrent ontsluiert een nieuw initiatief: een opslagdienst waarmee het wil concurreren met grote namen als Dropbox, InSync en Google Docs. De nieuwe applicatie heet simpelweg Share en laat gebruikers de cloud gebruiken om persoonlijke bestanden op te slaan en te delen met vrienden.

Bestanden delen voor beginners
Share is een gratis dienst, aangedreven door BitTorrent, die het mogelijk maakt video’s, foto’s en andere grote bestanden te delen zonder je zorgen te maken over bestandsgrootte. De applicatie wil het delen van bestanden gemakkelijker maken zonder dat je de BitTorrent-software eerst moet leren kennen.


Voor een beginner kan torrenttechnologie immers een ontmoedigend vooruitzicht bieden. Gebruikers willen doorgaans grote bestanden delen met een select publiek, in plaats van ze beschikbaar te maken voor iedereen met torrentsoftware. Ook kennen ze niet noodzakelijk iets van het aanmaken van .torrent-bestanden of trackers.

Share wordt uiteindelijk geïntegreerd in uTorrent, een van de bekendere torrentpakketten, waar het nog meer functies krijgt.

Met de slagzin "Geen opslaglimieten, geen betaling" vervoegt de dienst de opslagoorlog, en dat doet denken aan andere clouddiensten die slimme slogans gebruiken om gebruikers aan te trekken. Maar in plaats van zich te concentreren op woordspelingen en slim gevonden kreten, gaat BitTorrent meteen voor datgene waarover gebruikers het vaakst klagen: betalingsformules voor extra opslagplaats.

Geen opslaglimiet
De torrentdienst promoot de applicatie door te benadrukken dat iedereen ‘te grote’ bestanden kan overdragen zonder dat ze ervoor hoeven te betalen. Grote bestanden kunnen hogeresolutiefoto’s of HD-video’s zijn. De bestanden worden opgeslagen in de cloud, zodat gebruikers niet verplicht zijn te synchroniseren en ze gerust een deel van de bestanden kunnen downloaden wanneer ze een gebrekkige internetverbinding hebben.

Je kunt je bestanden delen met een ongelimiteerd aantal vrienden, en met Group Share bepaal je zelf wie van je vrienden toegang heeft tot bepaalde bestanden in je profiel. Je contactpersonen kunnen commentaar geven bij je uploads, op dezelfde manier als dat torrentwebsites gebruikergegenereerde validiteit implementeren.

De opslagdienst wordt aangedreven door Amazons EC2- en S3-opslagservers, dus bandbreedte mag geen probleem zijn. De torrentdienst wil in de toekomst ook zijn eigen P2P-cloudopslagdienst ontwikkelen. Share bevindt zich momenteel nog in de ontwikkelfase, maar je kunt wel al een alfaversie downloaden.