Nieuws

IBM ontwikkelt opslag op atoomniveau

Onderzoekers bij IBM hebben een methode gevonden om één bit op te slaan in slechts twaalf magnetische atomen.

De methode kan voor een radicale verbetering zorgen in opslagcapaciteit. Op dit moment zijn er volgens IBM ongeveer een miljoen atomen nodig om één bit aan informatie te bewaren. In theorie betekent dit dat opslag op termijn slechts 1/83.000e zo groot zou zijn als vandaag.

De onderzoekers van IBM hebben geen tijdsschema om hun ontdekking naar de markt te brengen. Maar het is wel de bedoeling om op basis hiervan ooit opslagmethodes te ontwikkelen die zowel kleiner als sneller en energiezuiniger zijn.

Elke groene hobbel stelt één atoom voor. Twaalf van hen kunnen één bit bewaren.
Elke groene hobbel stelt één atoom voor. Twaalf van hen kunnen één bit bewaren. Foto: IBM

Voor opslag op atoomniveau ging IBM voor een volledig nieuwe aanpak om de beperkingen van hedendaagse technologie te omzeilen. De bevindingen van het team worden gepubliceerd in het januarinummer van Science.

Omgekeerde aanpak
Tegenover onze collega’s van CNet legt Andreas Heinrich, hoofdonderzoeker voor atoomopslag bij IBM, uit hoe zijn team redeneerde. Daarbij verwijst hij naar de Wet van Moore, die stelt dat het aantal transistoren op een geïngegreerd circuit elke twee jaar verdubbelt, wat leidt tot kleinere toestellen.

Uiteindelijk zou men wel bij opslag op atoomniveau uitkomen. Maar de onderzoekers bij IBM hebben dat proces omgedraaid en zijn begonnen bij de atomen, van waaruit ze verder bouwen. De hamvraag is altijd geweest hoeveel atomen er nodig zijn om een bit te maken. Dat blijkt nu mogelijk met slechts twaalf atomen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business