De Engelstalige versie van Wikipedia gaat 24 uur offline, uit protest tegen twee controversiële Amerikaanse piraterijwetten. Ook andere populaire websites doen mee. Het is de eerste keer dat Wikipedia mee op de barricades staat om te protesteren tegen een wetsvoorstel. Dat doet het tegen SOPA en PIPA, twee antipiraterijwetten die bij goedkeuring drastische gevolgen kunnen […]


De Engelstalige versie van Wikipedia gaat 24 uur offline, uit protest tegen twee controversiële Amerikaanse piraterijwetten. Ook andere populaire websites doen mee.

Het is de eerste keer dat Wikipedia mee op de barricades staat om te protesteren tegen een wetsvoorstel. Dat doet het tegen SOPA en PIPA, twee antipiraterijwetten die bij goedkeuring drastische gevolgen kunnen hebben voor het internet.

Niet meer neutraal?
De encyclopedie beseft dat ze met haar protest kritiek zal krijgen dat ze niet langer neutraal is. Maar in een mededeling verdedigt de site zich door te zeggen dat Wikipedia afhankelijk is van een wettelijk kader waarin het kan functioneren en niet zomaar gecensureerd kan worden.


Concreet zullen de Engelstalige pagina’s van Wikipedia 24 uur lang onbereikbaar zijn, vanaf 6.00 uur ‘s morgens onze tijd (05:00 UTC). De Nederlandse versie blijft dus gewoon bereikbaar, al zal de protestactie ongetwijfeld velen verrassen. Denk maar aan studenten die momenteel in hun examenperiode zitten.

Met de steun van Wikipedia krijgt het protest tegen SOPA en PIPA er een grote bondgenoot bij. Maar ook andere webdiensten zullen morgen onbereikbaar zijn. Onder meer Reddit, Mozilla, WordPress, Twitpic, Tucows, de Free Software Foundation en Cheezburger zullen morgen deelnemen aan de actie.

Tegen wereldwijde trend
De informatie rond de internetstaking, samen met een lijst van alle deelnemende sites, staat op Sopastrike.com. Wel nuanceert Wikipedia dat het niet louter om protest tegen de twee wetsvoorstellen gaat (waarvan er al één voorlopig is opgeschort). De site wijst op een wereldwijd fenomeen waarbij de overheid onlinepiraterij wil bestrijden met strengere wetten, waardoor het internet wordt gereguleerd en beperkt.