Nieuws

Hoe de cloud het IT-werkveld beïnvloedt

Voor systeembeheerder, architecten, capaciteitsplanners en inkopers verandert er veel, als een organisatie besluit met de cloud te gaan werken.

Meridith Levinson beschrijft op CIO.com hoe het werkveld in de automatisering onder invloed van de cloud. Voor applicatieontwikkelaars verandert er niet veel. Zij moeten een nieuwe set API’s bestuderen en zich in nieuwe frameworks verdiepen zoals Cloud Foundry of PHP Fog. Ook moeten zij non-relationele databases bestuderen zoals NoSQL.

Systeembeheerder wordt cloudbeheerder
Voor systeembeheerders, architecten, capaciteitplanners en inkopers verandert er meer. Hun werk gaat bijvoorbeeld minder over hoe je een server beheert en meer over hoe je een geautomatiseerde omgeving beheert die een server aanstuurt. Een systeembeheerder wordt een cloudbeheerder. Dit betekent vaardigheden voor systeembeheer, virtualisering, opslag en netwerkbeheer. Ook gaat het nier om ontwerp van de cloudomgeving.

Cloudarchitecten
Een organisatie die applicaties en infrastructuur naar de cloud brengt, heeft cloudarchitecten nodig. Zij moeten kennis hebben van cloudcomputing, enterprisearchitectuur, opslag, netwerken en virtualisering om een cloudstrategie te ontwikkelen en uit te voeren.

De rol van capaciteitsplanner wordt belangrijker en moeilijker in een cloudomgeving. Hij moet de behoefte aan IT-middelen voorspellen zoals bandwijdte of servercapaciteit. Werklasten worden veranderlijker en minder zichtbaar. Het voorspellingsvenster is een stuk korter en de variabiliteit van de werklast is een stuk hoger. Een inkoper van de cloud zal cloudleveranciers moeten zoeken. De contracten en betalingsschema’s zullen er vervolgens anders uitzien.

Voor een aantal beroepsgroepen verandert er dus veel, als je gaat werken met de cloud. Bij veel IT-activiteiten blijft echter alles bij het oude.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business