Nieuws

HP publiceert broncode webbrowser Isis

HP publiceert de broncode van Isis, zijn WebOS-webbrowser. Het bedrijf geeft tevens de code vrij van de onderliggende HTML-rendermotor, die gebaseerd is op QtWebKit.

Het WebOS-platform werd boven op Linux gebouwd, maar heeft een eigen aanhang. HP kondigde in december aan dat het de broncode van het platform zou openen en dat het dat zou blijven ontwikkelen, samen met de openbronsoftwaregemeenschap.

Met het vrijgeven van het Javascript-raamwerk Enyo begon HP vorige maand met het publiceren van de code. De vrijgave van de browser betekent nog een stap voorwaarts voor HP’s openbronplannen.

Platformonafhankelijke browser
De WebOS-browser werd mettertijd omgevormd in Isis: de bedoeling was er een platformonafhankelijk project van te maken. De gebruikersinterface van de browser werd gebouwd met Enyo en wordt aangedreven door QtWebKit, een openbronversie van de WebKit-rendermotor.

Het Qt-netwerk is eigendom van Nokia, maar wordt gebruikt door andere mobieleplatformverkopers, waaronder RIM en HP. Een van de grote voordelen van Qt is dat het erg platformonafhankelijk is; door QtWebkit te gebruiken voor Isis’ onderliggende HTML-rendermotor zal de browser makkelijker over te zetten zijn naar andere mobiele platformen.

Isis ondersteunt de Netscape Plugin API, ofwel de NPAPI, wat betekent dat het Flash en andere browserplug-ins die ingebedde webinformatie afhandelen ondersteunt. De browser krijgt standaard echter geen Flash-implementatie, dus de plug-in wordt alleen ondersteund op platformen waar Flash beschikbaar is.

Je kunt de code van Isis krijgen op GitHub. De code wordt verspreid onder de Apache-licentie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business