Nieuws

Windows 8: Party like it's 1995

Windows 8 is een radicale verandering tegenover Windows 7. Ongeveer even radicaal als de overgang van Windows 3.1 naar Windows 95.

Even het geheugen opfrissen voor wie zich niet meer herinnert hoe de computerwereld eruitzag vóór Windows 95. Mensen gebruikten DOS, een tekstinterface om de pc te bedienen. Veel programma’s waren nog niet grafisch van aard en werkten met de tekstinterface van DOS. Je kon Windows 3.1 wel openen, maar daarvoor moest je een tekstcommando ingeven.

En opeens is Windows 95 daar en toverde Microsoft een grote wisseltruc tevoorschijn. DOS, de basis van vroeger, werd gereduceerd tot toepassing. En de grafische schil die vroeger niet meer dan een toepassing was, die werd nu de basis van alles. Wilde je toch nog DOS-programma’s gebruiken, dan moest je een kadertje openen in Windows.

Zeventien jaar later brengt Microsoft dezelfde grote wisseltruc in stelling. Maar deze keer is Windows de oude standaard en zijn tabletcomputers de jonge honden die hun opwachting maken. Met Windows 8 neemt Microsoft een aanraakinterface voor tabletcomputers tot standaard en degradeert het de hele vorige versie van Windows tot app.

Jazeker, wil je de gewone desktop gebruiken zoals je die nu kent, dan zul je vanuit Microsofts nieuwe Metro-interface de app ‘desktop’ moeten openen. Net zoals je in Windows 95 nog DOS kon openen.

Kunnen en willen
Windows 95 maakte de pc een behoorlijk stuk makkelijker voor gebruikers. Tekstcommando’s vielen weg en mensen kregen een gebruiksvriendelijke interface met startknop en pictogrammen voor toepassingen. Vanaf Windows 95 werd de computer toegankelijk voor mensen die niet met een computer konden werken.

Met Windows 8 is het anders. Bijna iedereen kan tegenwoordig wel min of meer met een computer werken. Maar dat wil nog niet zeggen dat iedereen graag met een computer werkt. De mensen die wel kunnen maar niet willen, dat zijn de lui die hun iPad zo graag zien: een Facebookmachine van vijfhonderd euro. Die mensen moet Microsoft nu dringend gaan aanspreken.

En dus wordt de speerpunt van de volgende Windows een tabletinterface. Of een telefooninterface, want de Metro-stijl kennen we al van Windows Phone 7. Ook daar is het startscherm een verzameling gekleurde tegels met witte iconen. En net zoals bij Windows Phone geven die tegels al live informatie over de achterliggende app.

Waar is DOS nu?
Wat is de laatste keer dat jij DOS hebt gebruikt? Ik heb een jaar geleden nog eens een ipconfig gedaan, maar dat is het dan ook. En zwijg me al helemaal van DOS-programma’s. Bij de overgang van Windows 3.1 naar Windows 95 heb ik nog wat oude DOS-spelletjes gespeeld, maar andere software heb ik eigenlijk niet behouden.

Eens kijken waar de echte DOS-klassiekers nu zijn. Lotus 1-2-3? Heeft de overgang van DOS naar Windows niet overleefd. dBase? Dominant onder DOS maar de Windowsversie was inferieur aan de concurrenten. WordPerfect? Kwam heel laat met een versie voor Windows 95 en verloor van Microsoft Office.

Ik voorspel dat er voor elk programma dat je nu op de desktop van Windows gebruikt een alternatief komt voor de Metro-interface. En gebruikers zullen dat programma een stuk makkelijker vinden en dus het Windows-origineel gaan verwaarlozen. Het zou mij niet verbazen als we over tien jaar even meewarig naar onze huidige desktop kijken als we nu tegen DOS aankijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business