Nieuws

West-Europese bedrijven te zelfzeker over hun data

“Zelfgenoegzaam, nalatig en een tekort aan breed gedragen verantwoordelijkheid”. Dat zijn de eigenschappen die Iron Mountain en PwC toe-eigenen aan Europese bedrijven als het gaat om de gevoeligheid van hun data. Zolang bedrijven geen maatregelen nemen,  blijven datalekken een voortdurende bron van risico.

Het zijn conclusies die de twee bedrijven trekken in hun Europees onderzoek ´Beyond Cyber Threats: Europe´s First Information Risk Maturity Index´. Zo heeft een kwart van de onderzochte middelgrote bedrijven (tussen 250 en 2.500 medewerkers) geen idee of er de laatste drie jaar sprake is geweest van een datalek. “Bedrijven moeten dringend de cultuuromslag maken van de nu heersende onverschilligheid naar de gewenste verantwoordelijkheid”, oordeelt Marc Duale van Mountain Europa.

Zowat 60 procent geeft toe niet te weten of hun medewerkers wel over de juiste middelen beschikken om de informatie überhaupt adequaat te kunnen beschermen.

Hongarije boven
Opvallend is dat in het onderzoek Westerse bedrijven het minder goed doen dan een land als Hongarije. Inzake sectoren blijken advocatenkantoren de slechtste van de klas.

Ondanks dat het om een onafhankelijk onderzoek gaat, moeten we het evenwel met een korrel zout nemen, omdat initiatiefnemers als Iron Mountain zich specialiseren in informatiebeheer. Een minder fraai beeld van het Europese bedrijfsleven komt hen niet slecht uit. “De studie is zeker een indicatie”, stelt Andrew Rose, principal analyst security & risk bij Forrester op. “Anderzijds mag je ook niet vergeten dat databeveiliging een bijzonder moeilijke kwestie is voor bedrijven. Het is vaak een kwestie om zich voor te bereiden op mogelijk falen”, stelt hij. “Informatie is overal. Het is een oorlog op diverse fronten.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business