Tom Wouters, eindredacteur van PC Magazine, heeft nooit zo veel gehad met smartphones. Hij wisselt van gsm als de oude stuk is en is tevreden als hij kan bellen en sms’en. We gaven hem een paar weken lang een Windows Phone-smartphone. Is hij te overtuigen? “Mijn eerste indruk van de smartphone was goed. Mooi scherm, makkelijk te bedienen ook”, zegt Wouters. […]


Tom Wouters, eindredacteur van PC Magazine, heeft nooit zo veel gehad met smartphones. Hij wisselt van gsm als de oude stuk is en is tevreden als hij kan bellen en sms’en. We gaven hem een paar weken lang een Windows Phone-smartphone. Is hij te overtuigen?

“Mijn eerste indruk van de smartphone was goed. Mooi scherm, makkelijk te bedienen ook”, zegt Wouters. “Ik kon ineens mijn Facebook en e-mail checken op de meest onwaarschijnlijke plaatsen.”

Urenlang contacten overzetten
Die luxe kwam wel met de nodige logistieke problemen. “Ik ben uren bezig geweest met het overbrengen van mijn contacten. Sommige nummers kon ik overbrengen via mijn SIM-kaart; andere weer niet. In het adresboek van mijn Windows Live-account staan dan weer geen telefoonnummers, waardoor ik veel dubbele vermeldingen moest wissen”, zegt hij.


“Het ligt voor een deel aan mijzelf, maar ergens had ik verwacht dat alles iets probleemlozer zou verlopen.” Wouters besloot al snel dat hij afspelen van media liet voor wat het was, en ook de appstore liet hij grotendeels liggen. Maar mobiel surfen pikte hij meteen op en kon hij ook niet meer met rust laten.

Overal online
“Vroeger werd ik wakker en ging ik ontbijten. Nu las ik eerst mijn mails en het nieuws vanuit mijn bed”, zegt Wouters. “Het nadeel aan een smartphone is dat je je absoluut niet meer kunt vervelen. Je laat geen ruimte meer om te kunnen nadenken, niets te doen. Ik zat zelfs te Facebooken op het toilet.”

Wouters erkent volmondig de voordelen van een smartphone. Zo kon hij tijdens het babysitten bijvoorbeeld foto’s van zijn nichtje maken en ze delen. En de gesynchroniseerde agenda die hem netjes op tijd herinneringen stuurde per mail kon hij al snel niet meer missen. Het feit dat je internettoegang hebt als je je laptop niet bij hebt, is een mooie bonus.

Toch wegen de nadelen voor hem zwaarder dan de voordelen. "Je gaat overcompenseren. Het is verslavend om voortdurend met de wereld in contact te zijn.” Hij zal daarom weer zo snel mogelijk teruggaan naar zijn ‘domme’ telefoon. “Een smartphone is toch niet voor mij weggelegd.”