Ubuntu wint aan invloed op pc-markt

Canonical, maker van Ubuntu, verwacht volgend  jaar zo’n 18 miljoen pc’s te verschepen met de Linux-distro, wat neerkomt op vijf procent van de totale markt.

Chris Kenyon, hoofd van de verkoop voor Canonical, sprak deze verwachting uit tijdens de jaarlijks Ubuntu Developers Summit. Hij deed uit de doeken dat vorig jaar acht tot tien miljoen machines de winkel uitgingen met Ubuntu aan boord. Kenyon verwacht dat dit aantal volgend jaar grofweg zal verdubbelen naar 18 miljoen eenheden, wat dus goed is voor 5 procent van de totale pc-verkoop.

Om ontwikkelaars aan te moedigen meer applicaties voor Ubuntu te ontwikkelen, kondigden Canonical en Dell onlangs een speciale ultrabook aan. Project Sputnik combineert een Dell XPS 13 met een aangepaste versie van Ubuntu 12.04 LTS (Precise Pangolin), waarin speciale omgevingen zijn ingericht voor ontwikkeling van Ruby, JavaScript, of Android. Lees hier onze recensie van deze nieuwe versie.

De gloedvolle cijfers zijn wat misleidend, omdat een aanzienlijk percentage van de kopers hun Linux-distro al snel vervangen door een illegale kopie van Windows. Vooral in Aziatische landen kopen consumenten de laptops en pc’s met Linux omdat ze goedkoper zijn dan machines met een voorgeïnstalleerde versie van Windows. Andere gebruikers installeren beide besturingssystemen naast elkaar, waarna Ubuntu na verloop van tijd in onbruik raakt.

Het feit dat niet elke verkochte Linux-machine staat voor een actieve gebruiker, valt goed te zien in recente statistieken van het bedrijf NetMarketShare. Daaruit blijkt dat het marktaandeel van Linux consequent rond de een procent schommelt.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business