Duitsland bevestigt cyberwapens

Duitsland bevestigt dat het cyberaanvallen kan uitvoeren. Eerder had Israël toegegeven dat het soortgelijke activiteiten doet.

Zowel de Amerikaanse militaire nieuwssite Stripes.com als het Duitse Welt berichten over de Duitse cyberoorlogscapaciteiten. Ze worden bevestigd in een parlementair document dat stelt dat Duitsland voorbereid is op een cyberoorlog.

Hoe groot de afdeling is of welke aanvallen ze kan uitvoeren is onbekend. Wel weten we dat de Computernetzwerkoperationenen (CNO) in Bonn gevestigd is.

Duitsland is al twintig jaar bezig met het verdedigen tegen online bedreigingen. Sinds 2002 is er ook een crisisteam om de infrastructuren te verdedigen tegen aanvallen. Maar het is de eerste keer dat wordt bevestigt dat het land ook zelf ten strijde kan trekken.

Wel is er enige nuance. Zo zegt Welt dat het de bedoeling is om een cyberaanval gelijk met een gewone aanval uit te voeren. Het is dus niet zo dat Duitsland op dit moment landen zomaar aanvalt. Wel is er volgens de krant nog geen duidelijkheid over het wettelijk kader van cyberoorlogen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business