Nieuws

Een Copernicaans moment voor technologie

Toen Nicolaus Copernicus vaststelde dat de aarde rond de zon draaide, zette hij het hele beeld van ons zonnestelsel op zijn kop. De opkomst van digitale toestellen zoals pc’s, laptops en smartphones die we dagelijks gebruiken om zakelijke en privé-gegevens te benaderen, hebben een soortgelijke impact op onze verwachtingen van computing en hebben onze manier van leven veranderd.

We zijn nu zo ver dat IT steeds meer naar de achtergrond verdwijnt en technologie overal is. Mobiele devices, alomtegenwoordige netwerkcommunicatie, rijke applicaties en sociale software zijn overal onzichtbaar aanwezig in ons leven en geven ons nieuwe inzichten in computing, waardoor we kunnen profiteren van de manier waarop mensen gebruikmaken van IT-diensten.

Altijd connectie
De afgelopen jaren zijn we steeds meer ‘connected’ geworden. We leven in een wereld met meer draadloze netwerken dan elektriciteitsnetdekking. Op dit moment beschikt 85 procent van de wereld over draadloze netwerken, terwijl slechts 80 procent een elektriciteitsnet heeft.

Hierdoor vindt een verschuiving plaats naar een mobiele en draadloze wereld waarin we worden ondersteund door mobiele devices, zoals smartphones en tablets.

Doordat we nagenoeg continu online zijn, kunnen we steeds gelinkt worden aan kennis, mensen en andere zaken. Met slechts één muisklik vinden we informatie over onze locatie, de goedkoopste plek om aankopen te doen of schaffen we een bepaalde dienst aan.

We leven in een netwerkeconomie waarin we beschikken over data die wordt verkregen door een groot aantal digitale devices, bij elkaar wordt gehouden door het web en op elk moment beschikbaar is.
Echter met zoveel data binnen handbereik zijn we steeds op zoek naar relevantie en de mogelijkheid om informatie te ontdekken, terug te vinden en te bepalen hoe de informatie wordt opgeslagen op onze devices.

Om optimaal gebruik te kunnen maken van de groeiende hoeveelheid informatie, worden zoekmogelijkheden steeds socialer, semantischer en context-afhankelijker. Volgens sommigen is dit de start van het semantische web, ook wel Web 3.0 genoemd.

De opkomst van een context engine
Draadloze netwerken worden steeds sneller en we hebben toegang tot deze netwerken via verschillende devices. In onze omgeving is alles mobiel en we verplaatsen onze profielen zonder problemen van het ene device naar het andere.

Om uitwisseling tussen applicaties mogelijk te maken, moeten devices toegang hebben tot internet en op een slimme manier met elkaar kunnen communiceren. Op deze manier profiteren gebruikers van een zekere continuïteit.

De nieuwe generatie is van jongs af aan gewend om te gaan met techniek en is opgegroeid met een uitgebreid begrip van de mogelijkheden van deze techniek. Met de nieuwe generatie is het mogelijk controle te houden over ons digitale leven door onze relaties met mensen en tools steeds meer op maat te maken.

Toestellen zijn ook steeds eenvoudiger op maat te maken, omdat zij bewust zijn van context en intenties. Google is bijvoorbeeld bezig met het aanpassen van zoekalgoritmes zodat tags, likes/dislikes en andere contextuele informatie ook mee kan worden genomen.

Dit verandert interacties enorm en zorgt voor een nieuwe beleving waar data, applicaties, mensen en activiteiten ons volgen via verschillende devices en plaatsen.

De opkomst van een context engine houdt in dat devices steeds slimmer worden en het ‘echte leven’ imiteren door het spiegelen van menselijke interacties. We zien de evolutie van een onzichtbare computer die wordt gestuurd door gebaren, stemmen en aanrakingen van waar we ook zijn.

Gebruikerslocatie, tijdstip en bewegingen worden al uitgebreid gemonitord door mobiele applicaties en sociale netwerken, maar er wordt ook gewerkt aan andere types sensoren. In de toekomst kunnen we zaken als stemming en geur verwachten als context van alles wat we doen op onze mobiele devices.

Deze zaken zorgen ervoor dat computers zich meer bewust worden van de omgeving en sneller kunnen reageren. Een voorbeeld hiervan zijn slimme televisies en auto’s. Deze apparaten zijn zich bewust van wie wij zijn en maken het mogelijk de fysieke omgeving van een afstand te beheersen.

Innovatie
De huidige technologie zorgt voor een consistente beleving via alle devices. Hierdoor is kennis grenzeloos, kunnen mensen samen werken en spelen en kunnen dingen probleemloos gecommuniceerd worden.

De vijf C’s – connect, content, custom, context en controle – maken vermenselijking van computing mogelijk en laten ons anders denken, het onmogelijke bereiken en innoveren.

Om bij te blijven met de snelle uitbreiding van technologie en om te zorgen voor economische toegevoegde waarde, moet de westerse IT-industrie voorop lopen met de ontwikkeling van innovatie en slimme IT-omgevingen.

Technologie moet natuurlijk relevant en snel zijn, zodat we ervoor kunnen zorgen dat de juiste informatie overal en altijd beschikbaar is. Alleen dan kunnen we profiteren van nieuwe technologieën met menselijke eigenschappen, zodat het delen van informatie mogelijk wordt en je succesvol kunt concurreren in een netwerkeconomie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business