Nieuws

To BYOD or not to BYOD?

Door de groeiende populariteit van smartphones en tablets zie je steeds vaker privé-apparaten op de werkvloer. En niet alleen voor privédoeleinden; werknemers gebruiken deze apparaten ook voor werkdoeleinden – van e-mail tot presentaties. Deze ontwikkeling wordt ook wel Bring Your Own Device (BYOD) genoemd. Maar is deze nu voordelig voor ondernemers of juist niet? Aan de ene kant scheelt het in de IT-kosten, maar het beveiligen van het bedrijfsnetwerk is een extra aandachtspunt. Waarom zou het voor bedrijven goed zijn om over te stappen op dit beleid?

Geen recht maar een plicht
Het is niet meer van deze tijd dat bedrijven hun werknemers vertellen welke apparaten zij mogen gebruiken om hun werk te doen. De nieuwe generatie eist van hun werkgever dat zij hun eigen gadgets als iPhones en Android telefoons, verschillende types laptops en tablets mogen meenemen naar het werk. En waarom niet? De internetgeneratie beschouwt het niet als een recht, maar als een plicht om overal en op elk apparaat toegang te hebben tot informatie en apps.

Om nieuw talent aan te trekken hebben organisaties geen andere keuze dan deze nieuwe manier van werken te omarmen. Het aantrekken van nieuw talent is immers belangrijk om voor innovatie binnen een bedrijf te zorgen.

Het IT-beleid richt zich op BYO (Bring Your Own) waarbij werknemers hun eigen apparaat gebruiken om het werk te verrichten. Een onderzoek van IDC uit 2011 toont aan dat de twee belangrijkste groepen die het nieuwe beleid ondersteunen de directeuren en managers zijn. De Citrix Global Index 2011 toont aan dat bijna alle (92%) IT-beleidsbepalers al werken met hun eigen apparaten.

Bedrijven staan steeds vaker open voor de verzoeken van hun werknemers om een eigen apparaat te mogen gebruiken, maar ieder nieuw apparaat dat toegang krijgt tot een bedrijfsnetwerk, brengt een potentieel gevaar met zich mee. Bedrijven willen de mogelijkheid bieden om vanaf elke locatie en op elk tijdstip toegang te krijgen tot werkbestanden, terwijl gevoelige informatie beschermd moet blijven. Het is voor CIO’s een prioriteit om de juiste balans te houden, vooral met de toename van smartphones en tablets én de toegenomen vraag om vanaf deze apparaten te kunnen werken. De beste manier om die uitdagingen te overwinnen, is met een effectieve drie-eenheid van beleid, technologie en systemen die bedrijven kan helpen om het meeste voordeel te behalen uit de krachtige trend.

Voordelen
Een aantal redenen waarom bedrijven BYOD moeten overwegen:

  • Kostenbesparing – Het scheelt wanneer werknemers zelf of deels hun eigen apparaten betalen. Daarnaast zorgen technologieën als desktopvirtualisatie en enterprise mobility management (EMM), wanneer ze worden toegepast als BYOD, ervoor dat alle benodigde data en applicaties bereikbaar zijn. Door deze technologieën kunnen laptops makkelijker worden vervangen en dat bespaart IT veel geld. Voor werknemers die aan BYOD deelnemen, wordt het goedkoper om die apparaten aan te schaffen.
  • Stijging van productiviteit – Om snel en effectief te werken, is het nodig dat werknemers altijd, overal en vanaf elk apparaat kunnen werken. BYOD maakt het makkelijker om buiten kantoor aan de slag te gaan, zodat productiviteit, samenwerking en mobiliteit verbeteren. Ook zijn werknemers beter uitgerust om hun taak te kunnen uitvoeren.
  • Vermindering van beveiligingsrisico’s – Toegang, databeveiliging en privacy-kwesties zijn belangrijke afwegingen in iedere BYOD-beslissing. Optimale vrijheid voor werknemers op het bedrijfsnetwerk met een strenge beveiliging en controle is mogelijk met een beveiligde SSL VPN-verbinding en EMM-oplossing met secure file sync en sharing dienst.

Flexibiliteit
Ga flexibel om met je BYOD-beslissing. BYOD is geen kwestie van alles of niets. Je hebt de vrijheid om per apparaat te bepalen welke dienst toegankelijk is. Het is ook mogelijk om dit aan te passen per werkgroep, gebruiker, apparaat of netwerk.

Werknemers brengen met hun eigen apparaten ook oplossingen op consumentenniveau binnen een bedrijf, waarbij ze verwachten dat deze werken met de bedrijfsapplicaties en -diensten. Dit kunnen lichtere versies zijn van bedrijfsapplicaties, mobiele of micro apps en consumentengerichte SaaS (Software as a Service)-diensten.

Eén van de grootste zorgen is dat werknemers vanaf hun eigen apparaat het bedrijfsnetwerk in gevaar kunnen brengen. Een applicatie die mobiele, op web en Windows gebaseerde apps en data naar elk BYO-apparaat kan brengen, biedt de uitkomst, terwijl het bedrijf de volledige controle houdt. Het zorgt voor een toegang tot alle zakelijke applicaties en data, vanaf elke locatie, met een goede gebruikservaring voor werknemers met hun eigen BYO-apparaat.

beveiligingblogbusinessbyobyodcitrixitprofessional

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals