Nieuws

Dag twee VMworld

Dag twee van VMworld werd komisch op gang getrokken door demo"s en uitleg over wat VMware kan betekenen voor de eindgebruiker.

"De eindgebruiker" in deze context is dan eigenlijk de werknemers die met eindapparatuur moeten werken. Een nieuwe trend die opkomt, al dan niet geholpen door de heersende crisis, is de BYOD, Bring Your Own Device trend (gebruik je eigen apparaat). Of zoals het in de keynote werd genoemd: SYOM of Spend Your Own Money.

Het idee is dat een werknemer geen toestel krijgt van zijn werkgever (en daarvoor maandelijks loon wordt afgetrokken). Maar dat hij integendeel zijn eigen apparaat van thuis mag meenemen en daarop dan alles wat met zijn werk te maken heeft mag uitvoeren.

Tot nu is een dergelijk scenario een kleine ramp voor de support desk. Mensen die enkel opleiding en ervaring met Windows hebben krijgen plots een oude MacBook van een medewerker voor de neus waar dan bepaalde dingen aan mankeren.

Een ander potentieel probleem is veiligheid, wie garandeert de veiligheid van potentieel belangrijke informatie als die op een tablet staat die geen eigendom is van het bedrijf?

Veel van die, zoniet alle, problemen kunnen volgens VMware worden opgelost door virtualisatie. Opnieuw met een hele nieuwe suite aan software kan nu alles veilig tot op gelijk welk apparaat worden gebracht, deze suite heet nu de Horizon Suite.

Applicaties, data en zelfs complete desktops worden gestreamd en, indien gewenst, lokaal gecached op de smartphones, tablets of PCs/Macs.

Uw eigen bedrijfsdesktop

VDI was al langer vrij populair, de evolutie gaat verder met VMware View clients op iOS, Android, Mac OS X, Linux en Windows. Al dan niet met caching kun je over ter wereld aan je data die ook veilig op de bedrijfsservers staat. De beheerder configureert deze caching en kan desgewenst encryptie vereisen op de onderliggen LAN/WAN lijnen of zelfs tot op het client apparaat zelf.

Een nieuwe aankondiging is het gebruik van het Appshift platform om dit alles aan te bieden zónder de nood voor de View client, maar dan rechtstreeks in de browser. Via HTML 5, dus ook flash is niet meer nodig.

Applicaties in de cloud

De term "apps" werd al meermaals gebruikt en misschien zelfs misbruikt. Maar voor VMware maakt het niet uit: het Horizon Applications platform kan alle apps virtualiseren. Windows en Mac OS X apps, Android en iOS apps en uiteraard ook eigen ontwikkelde (web)applicaties. Nieuw voor deze oplossing is dat ze naast het eigen ThinApp platform daar binnenkort ook ondersteuning voor Citrix XenApp en Microsofts AppV aan toevoegen.

Dag twee VMworld

 

Data

Het vorig jaar aangekondigde Octopus wordt hernoemd naar Horizon Data en zal het publieke levenslicht zien in de eerste helft van 2013. Dit platform is vergelijkbaar met een bedrijfsversie van Dropbox, waar alle data echter op de bedrijfs-servers blijft staan. Via tal van beveiligingstechnieken, die overigens transparant configureerbaar is voor de systeembeheerder, kan ervoor gezorgd worden dat deze data toch beveiligd en controleerbaar blijft. Een interessant voorbeeld is het probleem bij Dropbox dat gedeelde bestanden via een publieke link voor iedereen, zonder restricties, bereikbaar is. Bij Horizon Data zal dit niet mogelijk zijn, maar men wou toch niet iedereen verplichten om een client te te installeren. Via beleidsinstellingen kunnen admins nu instellen dat externe personen niet betrokken kunnen worden, enkel leesrechten hebben of dat er met een verdeelbare link wordt gewerkt die slechts eenmaal bruikbaar is.

Dag twee VMworld

Verder kan er bijvoorbeeld dankzij het instellen van favorieten voor gezorgd worden dat die specifieke bestanden op elk aangemeld device ten allen tijde up-to-date zijn (bijvoorbeeld op de tablet) of dat er een waarschuwing komt als een externe persoon een favoriet bestand wijzigt.

Alle onderdelen zijn in principe als één pakket te verkrijgen, maar bij de installatie kan gekozen worden om slechts enkele onderdelen te installeren, op die manier (en hopelijk met een goede pricing) moet dit ook haalbaar worden voor de kleine KMO"s. We zijn zeer benieuwd wat dit in de praktijk kan betekenen, een dropbox zonder opslaglimieten via eigen opslagruimte of een Windows app die op elke BYOD-MacBook werkt lijkt ons een lokale cloudoplossing die zeker verdere aandacht verdient.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business