Nieuws

Hoeveel hebt u tegoed van Facebook?

“Facebook is gratis en dat blijft ook zo.” Dat welkomstzinnetje lezen alle Facebookgebruikers vlak voor ze inloggen op hun favoriete sociale netwerk. Volgens de Nederlandse multimediajournalist Peter Olsthoorn brengt elk Facebooklid flink wat geld op voor oprichter Mark Zuckerberg.

Olsthoorn ontwikkelde een tool waarmee elke Facebooker aan de hand van vijf vragen zijn eigen waarde voor Facebook kan berekenen. “Ik wil gebruikers iets minder naïef maken over hun socialemediagebruik”, zegt Olsthoorn in een interview met De Volkskrant. “Facebook heeft ruim een miljard leden, die al hun gegevens hebben vrijgegeven, vrijwel dagelijks Facebook bezoeken en gedachtes en bezigheden kenbaar maken.”

Zero privacy
Volgens Olsthoorn zijn de pricacyinstellingen waarmee gebruikers kunnen bepalen wie wat ziet, niet meer dan schijn. “Het maakt niet uit wat je afschermt voor het publiek of voor vrienden van vrienden, Facebook ziet alles wat je doet, bouwt profielen op basis van deze gegevens en gebruikt deze voor reclame. Alleen de goden en Zuckerberg weten zoveel over jou.”
 


 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business