Nieuws

Internet der Dingen creëert nieuwe markten

De grote groei is uit de traditionele IT-markt, maar de combinatie van consumenten-IT en het 'Internet der Dingen' zorgt voor de creatie van nieuwe markten. Dat is de boodschap op het Gartner Symposium/ITxpo 2013.

De grote groei is uit de traditionele IT-markt, maar de combinatie van consumenten-IT en het ‘Internet der Dingen’ zorgt voor de creatie van nieuwe markten. Dat zei Peter Sondergaard, topanalist bij Gartner tijdens de jaarlijkse IT-hoogmis in  Barcelona, het Gartner  Symposium/ITxpo 2013. Alle analisten die tijdens de openingskeynote aan het woord kwamen, benadrukten ook de veranderende rol van de CIO.

Gartner Symposium/ITxpo 2013 lokte dit jaar meer dan 4.800 deelnemers naar het zonnige Barcelona, waaronder meer dan 2.000 CIO’s. Ze konden kiezen uit meer dan 350 presentaties, workshops en ronde tafels.

Onderzoek van Gartner wijst uit dat de traditionele IT-markt in Europa tussen nu en 2017 jaarlijks met ongeveer 2,2 procent zal groeien, en grote groei moeten we daar hoe dan ook niet meer verwachten. Anderzijds denkt Peter Sondergaard dat er tegen het jaar 2020 een totaal nieuwe markt zal ontstaan zijn via nieuwe leveranciers in de markt van de ‘Internet of Things’.

De prijzen van processoren zijn zo scherp aan het dalen dat het niet onrealistisch is dat ieder product dat 100 euro of meer kost, van een sensor zal voorzien worden. Alle levenloze zaken worden op die manier levend. Letterlijk alles kan een sensor krijgen, tot onze kleren toe.  “In 2020 stoppen we wekelijks meer computers in de was dan we er nu in huis hebben,” aldus Sondergaard. Binnen zeven jaar zullen dertig miljard toestellen met het internet verbonden zijn.

Traditionele IT-leveranciers verliezen

Het Internet der Dingen zal tegen 2020 een markt creëren die meer dan 300 miljard dollar omzet zal genereren. Die omzet zal grotendeels uit diensten bestaan en zal voor de helft van bedrijven komen die nu nog niet eens bestaan.

Uit onderzoek van Gartner moet blijken dat de traditionele IT-leveranciers fors terrein zullen verliezen, om plaats te maken voor kleine en grote nieuwe spelers. Geen enkele sector zal aan deze evolutie ontsnappen, hoewel Sondergaard en zijn collega’s denken dat de productiesector, verzekeringen en de gezondheidszorg voortrekkers zullen zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business