Nieuws

Belgische bedrijven doen nog veel interne controle manueel

Belgische bedrijven die voor hun interne controle werken met SAP doen nog te veel taken manueel of met Excel-spreadsheets. Ze staan zo vijf jaar achter op buitenlandse concurrenten en riskeren meer kansen op fouten en gegevensverlies.

Belgische bedrijven maken geen goede beurt in de GRC Survey van het internationale accountants- en belastingadviseursbedrijf PwC.

In deze studie die nagaat hoe bedrijven risico’s, compliance en andere controles beheren met GRC-technologie (Governance, Risk and Compliance), blijkt dat onze bedrijven op hetzelfde niveau staan waar hun buitenlandse collega’s zich vijf jaar geleden al bevonden. Het onderzoek werd voor het eerst uitgevoerd onder Belgische bedrijven, een vijftigtal van verschillende omvang en uit verschillende sectoren die SAP als ERP-systeem gebruiken.

Spreadsheets

“51% van de Belgische bedrijven die aan de survey hebben deelgenomen, doet zijn interne controle nog steeds aan de hand van spreadsheets, zoals Excel,” legt Ingvar Van Droogenbroeck uit, Partner Risk Assurance Services bij PwC. Wereldwijd ligt dat percentage heel wat lager: 28%. Bedrijven investeren bij ons slechts met mondjesmaat in specifieke technologie, meestal voor specifieke regelgeving of pas bij een acuut probleem.

Wat het risicobeheer betreft is de situatie nog dramatischer: maar liefst 97% van de ondervraagde Belgische bedrijven gebruikt nog steeds spreadsheets. Wereldwijd ligt dat percentage op 64%. En ook voor het toegangsbeheer tot de functionaliteiten van SAP is automatisatie nog niet doorgedrongen: 60% van de respondenten bepaalt de toegangscontrole en autorisaties manueel, wat kan leiden tot fouten of fraude.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business