Nieuws

Hoe bent u op het ergste voorbereid?

Een succesvol businesscontinuïteitsplan is gebaseerd op drie pijlers: prioriteiten, de juiste verwachtingen en tests.

Met een businesscontinuïteitsplan bereidt u uw bedrijf op het ergste voor. Een succesvol plan houdt altijd rekening met de volgende aspecten:

1. Stel prioriteiten op

U kunt nooit alles beschermen of alles testen. Voer daarom een businessimpactanalyse uit en leid daaruit af wat de meest kritieke componenten zijn. Bescherm die componenten en test of uw beschermingsmaatregelen werken.

Hou daarbij ook altijd rekening met uw partners. Waarschijnlijk werkt u met heel wat parners samen, die elk ook hun eigen businesscontinuïteitsplannen hebben. Uw partners zijn even kritiek voor uw continuïteitsprocessen als uw eigen bedrijfsafdelingen. Communiceer daarom continu met hen en stel uw businesscontinuïteitsplannen af op die van hun.

2. Creëer de juiste verwachtingen

Omdat u sowieso prioriteiten moet stellen, is 100% bescherming nooit mogelijk. Zorg daarom dat uw werknemers, klanten en partners geen onredelijke verwachtingen hebben en informeer hen over het bereik van uw businesscontinuïteitsplan.

Dat hoeft geen eenrichtingsverkeer te zijn. U kunt bijvoorbeeld perfect met elke afdeling afspreken welke hersteltijden aanvaardbaar zijn: de ene afdeling moet na een ramp misschien onmiddellijk terug online zijn om geen grote economische schade te lijden, terwijl een andere afdeling gerust wat langer kan wachten voor de impact voelbaar is.

3. Test uw businesscontinuïteitsplan

Hopelijk hebt u uw businesscontinuïteitplan nooit nodig, maar wat voor nut heeft het dat u er jarenlang aan werkt en het verfijnt als u het nooit test om te zien of het wel werkt? Voer daarom regelmatig — bijvoorbeeld elk kwartaal — een test uit om onzekerheden weg te nemen.

Een andere aanpak is dat u uw businesscontinuïteitsplan in uw dagelijkse werking integreert. In sommige industrieën is het bijvoorbeeld logischer om met redundante systemen te werken. Die functioneren dan niet alleen als failsafe back-upsysteem voor als er ies misgaat, maar tegelijk ook als productiesysteem. Op die manier test u uw businesscontinuïteitsplan de hele tijd en hebt u wat meer zekerheid eens het echt nodig is.

In samenwerking met CIO.com.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business