Nieuws

Tabletmarkt groeit als kool, pc’s blijven achteruit boeren

Tot nu toe waren het vooral Amerikanen die tablets kochten. Maar de rest van de wereld zal de VS snel inhalen.

Een nieuw rapport van Gartner (link enkel voor Gartner-klanten) geeft een inkijk op de enorme hoeveelheid consumentenelektronica die elk jaar over de toonbank gaan.

Volgens het marktonderzoeksbureau zullen er dit jaar in totaal bijna 2,5 miljard pc’s, tablets, gsm"s en ultramobiles (hybride toestellen) verscheept worden. Dat is 7% meer dan in 2013.

De sterkste groeiers zijn de tablets. De wereldwijde markt zal ruim 38% groeien, denkt Gartner, vooral nu ook landen buiten de VS de smaak te pakken krijgen.

Bijna twee miljard mobieltjes
Ook mobiele telefoons, de grootste categorie in absolute cijfers, doen het goed. In 2014 zullen er zowat 1,9 miljard stuks over de toonbank gaan, bijna 5% meer dan in 2013. De groei zal wel vooral uit de lagere, goedkope marktsegmenten komen en niet uit de dure highendtelefoons.  

Waar er winnaars zijn, zijn er ook verliezers. De grootste klappen vallen bij de traditionele pc’s, die gaan er 6,6% op achteruit in de cijfers.

iOS met de handrem op
Wat besturingssystemen betreft, lijkt de groei van iOS-tablets wat te vertragen, zegt Gartner, vooral omdat de vervangingscyclus door minder mensen gevolgd wordt. Google staat er wel goed voor: in totaal zullen dit jaar meer dan een miljard Android-toestellen verkocht worden. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business