Nieuws

Beperkt aantal werknemers verandert van job

In 2013 nemen steeds minder werknemers zelf ontslag bij hun werkgever. Het onvrijwillig verloop, zoals ontslag, stijgt daarentegen.

In 2013 nemen steeds minder werknemers zelf ontslag bij hun werkgever. Het onvrijwillig verloop (voornamelijk ontslag door werkgever) stijgt daarentegen langzaam maar zeker jaar na jaar sinds 2011.

Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Securex, die jaarlijks het personeelsverloop in de Belgische privésector analyseert op basis van data afkomstig van zijn sociaal secretariaat.

 In 2011 verliet nog 8,82% van de werknemers zijn organisatie op vrijwillige basis. In 2012 was dat nog 7,39%. In 2013 is dat slechts 7,01%. Eerder onderzoek toont ook aan dat weinig werknemers van plan zijn om hun werkgever te verlaten. Slechts 13% van de hoger opgeleide werknemers en 9% van de lager opgeleiden zegt dat ze op korte termijn van plan is om van werkgever te veranderen. 

Stress

Tegelijk zijn er ook zorgwekkende evoluties. Zo vormen overmatige stress en langdurig absenteïsme een bedreiging voor zowel werknemers als werkgevers. 

In 2013 rapporteerde ruim 1 op 4 (27%) ook spanningsklachten ten gevolge van overmatige stess (hoofdpijn, hartkloppingen, slapeloosheid,…). Daarenboven scoorde het langdurig absenteïsme (langer dan 12 maanden) nooit eerder zo hoog, met name 2,27% in 2013.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business