Nieuws

Hoe oude documentformaten leesbaar maken?

De ontwikkelaars van het openbron kantoorpakket LibreOffice slaan alarm: heel wat oude documentformaten zijn niet meer te lezen. Met het Document Liberation Project willen ze daar wat aan doen.

De ontwikkelaars van LibreOffice, verzameld in The Document Foundation (TDF), zijn al sinds het ontstaan van het openbron kantoorpakket in 2010 de interoperabiliteit met andere documentformaten zoals die van Microsoft aan het verbeteren. De importbibliotheken die ze ontwikkeld hebben, worden ook door heel wat andere softwarepakketten gebruikt om allerlei documentformaten te kunnen inlezen.

Helaas vormt het niet kunnen inlezen van oude bestanden voor heel wat gebruikers vandaag een groot probleem, vooral als het gaat om propriëtaire bestandsformaten waarvan de specificatie niet openbaar is gemaakt, zegt The Document Foundation. Vooral in overheden kan dat onvermogen tot problematische situaties leiden, met als gevolg dat overheidsinstellingen maar ook burgers en bedrijven tot bepaalde publieke informatie geen toegang meer hebben.

Volgens The Document Foundation is de enige manier om dit probleem te vermijden het gebruik van open standaarden die volledig gedocumenteerd zijn. De realiteit is echter dat heel wat van onze oude bestanden in propriëtaire, ongedocumenteerde formaten opgeslagen zijn. Daarom vragen de ontwikkelaars om hulp: met The Document Liberation Project willen ze extra ontwikkelaars aantrekken die importbibliotheken voor allerlei bestandsformaten creëren.

In samenwerking met ComputerWorld.com.

businessDocumentendocumentformatenlibreofficeopen standaardensmartbusiness

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals