Nieuws

De alternatieve route van de IT freelancer

Bij veel bedrijven verloopt de aanwerving van IT freelancers totaal anders dan voor de vaste IT'ers op de payroll.

Veel bedrijven werken met freelancers voor hun IT. Bij veel bedrijven verloopt de  aanwerving hiervan in een bedrijf totaal anders dan voor de vaste IT’ers op de payroll.

De redenen waarom bedrijven een beroep doen op freelancers zijn divers. "Soms heeft een organisatie bepaalde vaardigheden nodig die intern niet aanwezig zijn, bijvoorbeeld voor een migratie of een upgrade", stelt Ross Golden, een zelfstandig  rekruteerder voor informatici.

Golden ontvangt zeer uiteenlopende vacatures : van support over ontwikkeling tot analyse en project management, maar ook interim management. "Soms gaat het om een beperkte periode is het dringend." Een freelancer is dikwijls onmiddellijk beschikbaar; een werknemer doorgaans niet. Die moet eerst nog zijn of haar vooropzegperiode presteren bij de huidige werkgever.

Er zijn nog andere redenen. "Soms heeft een organisatie niet genoeg eigen mensen met het gezochte profiel”, aldus An De Jonghe, eveneens zelfstandig  ICT-recruteerder. “Soms is er op de arbeidsmarkt een tekort aan mensen met het gezochte profiel, bijvoorbeeld SAP consultant."

HR of aankoop?

Bij grote bedrijven is het dikwijls HR (de personeelsdienst ) die zich inhoudt met aanwerving, en Purchasing (de aankoopdienst ) die zich bezighoudt met inkoop van de diensten van zelfstandigen.

De Jonghe is geen voorstander van deze aanpak. "Bij HR is er soms al een probleem, omdat ICT voor hen ongekend gebied is”, stelt ze. “Maar bij Purchasing is het probleem nog groter. Ik heb de gewoonte om zelf naar de dienst te stappen die een medewerker nodig heeft. De selectie van de nieuwe IT’er overlaten aan een andere afdeling, is als iemand anders voor jou schoenen laten passen en aankopen. De kans is klein dat je krijgt wat jij nodig hebt"

Tips uit de praktijk

1.            zorg voor een goede, duidelijke omschrijving van de uit te voeren opdracht of het op te lossen probleem

2.            werk zelf mee aan de selectie van de nieuwe medewerker

3.            spreek met meerdere kandidaten; stop niet na de eerste, al lijkt deze geschikt voor de opdracht

4.            tijdens de opdracht: zorg voor opvolging van de freelancer; sommigen vallen stil als ze geen duidelijke werkinstructies krijgen

 

40 procent IT-jobs is voor freelancers

Een "job board" is een recruteringswebsite waar werkgevers en recruteerders zelf projecten en vacatures ingeven. IT Job Board, actief in het VK, B, NL en D, maakt duidelijk een onderscheid tussen "contract" (tijdelijk) en "permanent". In mei 2014 waren zowat 40 procent van de jobs voor freelancers bedoeld. Al moeten we dat cijfer ook wel nuanceren, omdat IT Job Board een van de weinige is die ook tijdelijke jobs afficheert.

In de lijst van de meest gevraagde vaardigheden voor "contractors" vinden we software ontwikkeling, SAP-implementatie en consultancy. Stijgers met stip: ontwikkelaar, SAP, consultant, architect, Oracle. "Dat wijst erop dat er nieuwe systemen ontwikkeld worden, dat bedrijven vertrouwen hebben in de toekomst", vertelt Pete Healey van IT Job Board. “De vraag naar kennis van business intelligence is zelfs verdubbeld op één jaar tijd.” 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business