Nieuws

Google krijgt dagelijks 1 miljoen aanvragen om links te verwijderen

De vraag van actrice Jennifer Lawrence om haar naaktfoto's onbereikbaar te maken, is geen uitzondering. Google krijgt dagelijks ruim 1 miljoen verzoeken voor het verwijderen van links naar piraterij-websites.

Google krijgt dagelijks meer dan 1 miljoen verzoeken voor het verwijderen van links die naar piraterij-websites verwijzen. Een paar jaar geleden ging het nog om een tiental van zulke aanvragen per jaar, meldt de website Torrentfreak.com.

Jennifer Lawrence

Het zijn vooral de eigenaars van auteursrechten, zoals mediabedrijven, die de aanvragen indienen. Dergelijke aanvragen blijken overigens eerder regel dan uitzondering te worden. Het zijn ook vaak zaken die de media halen.

Zo verwijderde Google onlangs de links die leiden naar websites waarop naaktfoto’s van actrice Jennifer Lawrence te vinden zijn. Google deed dat op uitdrukkelijk verzoek van de advocaten van Lawrence, en dit op basis van schending van de wet op opyright.

Emmer in de oceaan

Veel aanvragers hebben het aanvraagproces geautomatiseerd, wat tot gevolg heeft dat Google als internetzoekmachine bijna 8 miljoen aanvragen per week ontvangt. Een aantal waar Google moeilijk mee om kan gaan, want daar blijkt het er minder geautomatiseerd aan toe te gaan. “Google probeert met een emmer een oceaan van illegale downloads te verwijderen", stelt Brad Buckles van de Recording Industry Association of America (RIAA).

Deze verzoeken komen overigens bovenop het toenemend aantal verzoeken dat Google krijgt van individuen en bedrijven in het kader van het zogenaamde ‘recht om vergeten te worden’.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business