Nieuws

Digitale technologie kost een op drie banen in Engeland

De Britse arbeidsmarkt staat voor een enorme verandering. Digitale technologie laat binnen twintig jaar meer dan een op drie jobs verdwijnen.

Computers en robots vervangen in de komende twintig jaar zo’n 35% van de huidige banen in het Verenigd Koninkrijk.

Dat hebben adviesbureau Deloitte en de universiteit van Oxford berekend. Londen blijft relatief gespaard met ‘slechts’ 30% minder arbeidsplaatsen. De helft van de werknemers in de hoofdstad loopt weinig of zelfs geen risico zijn baan te verliezen.

Minder kantoorwerk
Zoals in al dit soort onderzoeken is ook hier de conclusie dat vooral lager opgeleiden de klos zijn. Werknemers met inkomens beneden 30.000 pond per jaar maken vijf keer meer kans het slachtoffer te worden van automatisering dan grootverdieners van 100.000 pond of meer.

Beroepen die het meeste gevaar lopen zijn kantoorbaantjes en boekhouding, maar ook banen in verkoop en dienstverlening, het transport en de bouw. De minste impact wordt gevoeld in onderwijs, techniek en wetenschap, de advocatuur, kunst en media en de financiële sector.

Wat moet je kunnen?
Het onderzoek onder honderd bedrijven toont ook aan dat de werknemersvaardigheden die werkgevers zoeken binnen tien jaar sterk zullen veranderen. In trek zijn digitale knowhow, managementcapaciteiten en creativiteit. Vreemde talen kunnen spreken is minder nodig.

Ook positief effect
Er is ook goed nieuws. Het gros van de bedrijven in Londen verwacht juist een positief effect van digitalisering op zijn business. Dat geldt vooral voor bedrijven in transport en toerisme (84%), gevolgd door technologie, media en telecom (81%), de publieke sector (70%) en financiële dienstverlening (68%). Driekwart van de Londense bedrijven verwacht dan ook meer en beter opgeleid personeel te gaan werven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business